Protesti u i Boru…

 U Boru su juče održani protesti povodom proglašenja nezavisnosti Kosova. Studentu su protestnom šetnjom pružili podršku kolegama sa Prištinkog univerziteta. Opštinski centralni protest organizovan je sinoć u 18h, par sati nakon protesta polomljena su i stakla na poslastičari "Pelivan", vlasnika Ismaila Šerifija.

Dvestotinak studenata borskog Tehničkog fakulteta pružilo je podršku kolegama sa Prištinkog Univeriteta koji je izmešten u Kosovku Mitrovicu. Studenti su u protes glavnim gradskim ulicama krenuli u 12 časova sa fakulteta, predvođeni Dekanom, profesorima i asistentima. U šetnji su im se pridružili građani Bora i učenici srednjih škola. Solidarna šetnja se završili mirno i bez incidenata na platou ispred Studenskog doma.

Opština Bor je centalni protest zakazala za ponedeljak 18h na platou ispred Doma Kulture… Po izuzetno hladnom vremenu okupilo se više stotina građana koji su uzvikivali "Kosovo je Srbija", kao i parole protiv Vlade Srbije. Okupljenima su se obratili čelnici borske opštine, Branislav Rankić i Dragan Žikić.

Branislav Rankić, predsednik Opštine Bor, osudio je jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova i Metohije, a Vladu Republike Srbije je opužio za neblagovremenu reakciju. 

Video zapis obraćanja Branislava Rankića možete pogledati na: http://ww.youtube.com/Bor030 :

{YouTubeVideo id=Qxiz37Y54pY}

Kako objavljuje portal "Mondo": 

Nepoznati počinioci polupali su u ponedeljak uveče sva stakla na poslastičarnici "Pelivan" u Boru, samo nekoliko sati posle protestnog mitinga koji su zbog jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova organizovali čelnici grada.


 
Prema rečima vlasnika lokala Ismaila Šerifija, koji više od tri decenije živi u Boru, o šteti na poslastičarnici obevestili su ga prijatelji oko dva sata posle ponoći. Prema njegovim rečima, policija je iste noći obavila uviđaj.

Poslasticarnica "Pelivan" u Boru posluje skoro pola veka, a poslednji napad na taj objekat bio je 1999. godine, kada je na početku bombardovanja Srbije demoliran, a potom i zapaljen. U takvom stanju stajala je nekoliko godina, a stari vlasnik je ponovo počeo porodični posao pre dve godine.

U selu Zlot, gde Šerifi takođe ima poslastičarnicu, u decembru su mu u dva navrata polomljena stakla.
"Ja u Boru nemam neprijatelja i nemam gde odavde. Ovo je grad u kome sam odrastao, zasnovao porodicu i sa prijateljima Srbima svakodnevno igram fudbal", rekao je ovaj ugostitelj.

Prošle noći je razbijena i šoferšajbna na automobilu Fadilja Nuredinija, vlasnika poslastičarnice "Ciao, Ciao".

Ustanovljeno je da mu je štetu pričinio neki komšija, koji je sa višeg sprata solitera na automobil bacio flašu.

Bor je multinacionalna sredina u kojoj živi više od trideset nacija.