Prvi maj tradicionalno obeležen na Borskom jezeru [FOTO]

Međunarodni praznik rada obeležen je i ove godine na Borskom jezeru tradicionalnim prvomajskim urankom. Borani i gosti iz okolnih gradova zaposeli su obale jezera i uživali družeći se sa najbližima uz muziku i roštilj.

Uranak u Boru tradicionalno je počeo rudarskom budilicom koja je u jutarnjim satima prošla gradskim ulicama i zvucima trube pozvala Borane da proslave Međunarodni praznik rada.

Sunčano vreme sa letnjom temperaturom izmamilo je desetak hiljada ljudi na najposećeniju manifestaciju na Borskom jezeru.

Oni najiskusniji došli su još dan ranije kako bi zauzeli što bolje mesto u hladovini, ali što bliže jezeru.

Centar za kulturu opštine Bor i ovog puta je pripremio muzički program na bini glavne plaže. Posle duvačkog i tamburaškog orkestra „Zlatne strune“ nastupao je zaječarski „No limit“, bend čija je muzika privukla najviše pažnje (uglavnom) mlađe publike.

Improvizovani restorani pod šatorima bili su puni tokom čitavog dana, a na slobodno mesto se čekalo i po pola sata.

Do mesta se teško dolazilo i u ostalim ugostiteljskim objektima na Borskom jezeru.

Restoran „Jezerce“ je otvorio vrata (i baštu) gostima, a pored profesionalne usluge, velikog izbora osvežavajućih i alkoholnih pića ponudio je i najlepši pogled na jezero.

Gužve je bilo i u „piknik zoni“ kod hotela „Jezero“.

Iako temperatura vode nije bila najprijatnija za kupanje, to nije smetalo grupi momaka koji su spas od vrućine potražili u jezeru.

Smeštajni kapaciteti u hotelu „Jezero“ su bili popunjeni pre početka prvomajskih praznika. Pored domaćih gostiju bilo je je i onih iz inostranstva, pre svega iz Bugarske i Rumunije.

Promotivna žurka festivala „Lost & found“ organizovana je u prijatnom ambijentu borove šumice, nedaleko od plaže „Tropski bar“.

Duž šetališta bile su postavljene tezge sa brzom hranom sa roštilja, poslasticama, sladoledom i suvenirima.

Turistička organizacija Bor izložila je ručno izrađene suvenire i promovisala svoju turističku ponudu.

Vašarsku atmosferu upotpunio je zabavni park kome deca nisu mogla da odole.

Policijska uprava u Boru vršila je pojačanu kontrolu saobraćaja i javnog reda tokom prvomajskog praznika, a dežurale su i vatrogasna jedinica i služba hitne pomoći.

Gužve u saobraćaju je i ovog puta bilo, kao i problema sa parkiranjem. U periodu od 10 do 16 sati bio je organizovan besplatan autobuski prevoz od Bora do jezera i nazad.