Prvomajski uranak i Uskrs na Borskom jezeru [FOTO]

Međunarodni dan rada – 1. maj, tradicija radničkog pokreta, ove godine proslavlja se kad i Uskrs, dan vaskrsa Isusa Hrista. Borani su, po tradiciji, obišli najpopularnije mesto za prvomajski uranak – Borsko jezero. 

1-maj-jezero

Prohladno vreme i Uskrs nisu sprečili naše sugrađane da i ove godine praznik rada provedu na tradicionalnom prvomajskom izletištu izvan grada, uz pečenje, roštilj, kuvano jelo u kotliću i Vaskršnje tucanje jajima. Iako se na današnji dan valja poraniti u prirodu, Borsko jezero postalo je urbano tek oko 13 časova.

1-maj-rostilj

Prvomajski uranak je narodni običaj i svetkovina koja se sastoji u tome da se 1. maja porani u prirodu ili čak da se ode dan ranije.

1-maj-kampovanje

I ove godine Centar za kulturu Opštine Bor potrudio se da praznično raspoloženje uveliča svojim programom. Nastup duvačkog orkestra „Bor“ i nastup starogradskog orkestra KUD „Bor“ zadovoljio je potrebe starije publike, dok su omladinci đuskali uz borsku rok grupu „New Deal“.

1-maj-czk

Zabava za najmlađe, i one koji se tako osećaju, bio je i luna park sa svojim vrteškama, automobilima na struju i ostalim zanimljivostima.

1-maj-luna-park

Bolja organizacija saobraćaja osetila se ove godine na popularnom borskom izletištu, a dežurala su i vozila vatrogasne jedinice i hitne pomoći.

1-maj-saobracaj

Novina od ove godine na jezeru jeste trim staza za pešake i bicikliste u dužini od oko 3 km koja se prostire od brane do auto kampa i na delu puta pored jezera.

1-maj-trim-staza