Ptica Robot novi stanovnik Bora

Robot za reciklažu, odnosno sakupljanje i odlaganje limenki, u obliku četvoroglave ptice, predstavljen je danas na mestu između platoa Doma kulture i dečijeg parka u glavnoj ulici u Boru. Otvaranju su prisustvovali zamenik predsednika opštine Bor, Saša Vukadinović, autorka ptice Biljana Biba Vicković i brojni mališani koji su nestrpljivo čekali da nahrane pticu limenkama.

ptica-robot-bor

Osnovna ideja postavke ove interaktivno-ekološke Ptice robot je da se javni urbani prostori urede i oplemene umetničkom skulpturom koja ima praktičnu i promotivnu funkciju.

biljana-vickovic
Biljana Vicković

„Nadamo se da će ovaj pričljivi i zanimljivi komšija građanima Bora doneti puno radosti i da će zajedno sa njim čuvati životnu sredinu, što nam je osnovni zadatak. Kao i da će razviti svest o tome da su održivi razvoj i novi izvori energije nešto što nam je potrebno u našoj svakodnevnici“ – izjavila je autorka ptice i direktor udruženja Oktopus, Biljana Vicković.

Ukoliko se nađete u krugu od četiri metra od robota ptice, ona će Vas ljubazno upitati da li imate materijal koji bi mogao da se reciklira. Onda otvara kljun i kada ubacite limenku, robot se zahvali i izbaci kupon, uz koji je kasnije omogućeno igranje ekoloških igrica.

Da podsetimo, Pticu Robota je osvojila opština Bor na „Green Games“ takmičenju u okviru projekta „Znanjem za održivi razvoj“ u organizaciji Udruženja Oktopus u 2011. i 2012. godini. Takmičenje je realizovano u partnerstvu sa 42 lokalne samouprave, 6 visokoobrazovnih institucija i 58 osnovnih i srednjih škola, a na konkursu je učestvovalo 587 takmičara sa 58 takmičarskih timova. Nagradna Ptica Robot za opštinu Bor realizovana je kroz donaciju Fonda braće Rokfeler (Rockefeller Brothers Fund), a vrednost ptice iznosi 30 hiljada dolara.

Ostaje nam samo da se nadamo da će građani pticu čuvati i hraniti, a ujedno i buditi ekološku svest kod dece i omladine i obezbediti im bolji kvalitet i zdraviji život. Kad je ptica sita, Bor je čistiji!