Ptica Robot u ponedeljak sleće u Bor

U ponedeljak 16. juna opština Bor dobija novog stanovnika – Pticu Robot, skulpturu sa umetničkom, praktičnom i promotivnom funkcijom. Ptica Robot u okviru svoje praktične uloge pomaže sekundarnu separaciju otpada tako što prikuplja i skladišti aluminijumske limenke.

ptica-robot

Opština Bor je Pticu Robot osvojila na takmičenju „Grin Gejms“ (Green Games) u okviru projekta „Znanjem za održivi razvoj“ koji je realizovala organizacija „Oktopus“ u 2011. i 2012. godini.

Takmičenje je realizovano u partnerstvu sa 42 lokalne samouprave, 6 visokoobrazovnih institucija i 58 osnovnih i srednjih škola, a na “Grin Gejms“ konkursu učestvovalo je 587 takmičara sa 58 takmičarskih timova.

Nagradna Ptica Robot, inovativno-društveno korisno robotizovano umetničko delo u funkciji reciklaže limenki, osmišljena je u cilju kulturne revitalizacije javnog gradskog prostora. Novo tehničko-tehnološko rešenje sa solarnim napajanjem izradili su stručnjaci Instituta “Mihajlo Pupin” iz Beograda.

Realizacija sprovedena kroz donaciju „Fonda braće Rokfeler“ (Rockefeller Brothers Fund) u skaldu sa ciljevima programa za Zapadni Balkan.

Od prve postavke Ptice Robot ispred opštine Vračar 2009. godine projekta je podržan i realizovan od strane donatora i partnera: Vlada Republike Srbije – Kabinet podpredsednika za evropske integracije; Grupa za održivi razvoj – Kabinet potpredsednika za evropske integracije; Republika Srbija – Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja; Ministarstvo energetike razvoja i zaštite životne sredine; Američka Ambasada u Beogradu; Ambasada Kraljevine Holandije u Beogradu; RBF Fond braće Rokfeler; USAID Srbija; OEBS Misija u Srbiji; ISC; AMCHAM Serbia; Grada Beograd – Sekretarijat za zaštitu životne sredine; Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda; Beogradska Agencija za evropske integracije i saradnju sa udruženjima; Stalna konferencija opština i gradova (SKGO); Grad Beograd – Gradska opština Vračar, Savski Venac; Institut “Mihajlo Pupin”.

Ptica Robot biće montirana između platoa Doma Kulture i dečijeg parkića u glavnoj gradskoj ulici u Boru.

Iz udruženja „Oktopus“ podsećaju da stanje životne sredine i životni vek Ptice zavise samo od nas, a neki novi klinci biće nam zahvalni !