„Noć muzeja 2009“ i u Boru

 

Kulturno – zabavna manifestacija – „Noć muzeja“, koja širom Srbije opstaje već 6 godina, 16. maja biće održana i u borskom „Muzeju rudarstva i metalurgije“.

„Noć muzeja“ je kulturna manifestacija koja se već šest godina održava u Srbiji. Dok su prve tri „Noći muzeja“ bile ograničene na teritoriju Beograda, od 2007. godine manifestacija se proširila i na druge gradove u zemlji, poprimivši, na taj način, nacionalni karakter. U toku jedne jedine večeri, u periodu od 18 – 02 h, publika dobija priliku da uživa u raznolikom sadržaju koji, posebno za ovu noć, pripremaju brojni muzeji, galerije i ostale kulturne institucije.

„Noć muzeja“ je jedina manifestacija u Srbiji koja se na popularan način bavi muzejskom kulturom. Ona beleži progresivan razvoj u pogledu ponudjenog sadržaja, broja ustanova koje u njoj učestvuju, kao i obima interesovanja od strane same publike. Zahvaljujući svemu tome, „Noć muzeja“ danas zauzima istaknuto mesto u našem društvu kao jedan od najpoznatijih srpskih kulturnih brendova.

Muzejsku zabavu 2009. iskusiće 36 mesta u Srbiji među kojima je prvi put i Bor.

„Muzej rudarstva i metalurgije“ će svoj doprinos manifestaciji dati multimedijalnom izložbom „Noć magije“, kao i rock koncertom borskih bendova.

Izložba „Noć magije“ ima za cilj približavanje publici magijske prakse karakteristične za ovaj kraj. Predmet izložbe nije praksa već misaoni principi koji karakterišu određene obredno-religijske zajednice, kao i ispoljavanje na individualnom nivou, odnosno javni i privatni ritual. Biće izloženi predmeti direktno ili indirektno vezani za magijsku praksu. Praistorijski period zastupljen je žrtvenicima sa lokaliteta Rudna Glava, a istorijski različitim predmetima kroz vekove, do „najmlađeg“ iz Drugog svetskog rata koji su koristili Jevreji u borskim logorima. Izložbom će se bar delimično rasvetliti delić duhovne kulture stanovništva okoline Bora, koje je prepoznatljivo po magijskim radnjama.

Tokom „Noći muzeja“ biće održan i koncert borskih rok grupa u „Park muzeju“. Umesto pozornice, muzičke grupe će nastupati u korpi kamiona damper. Koncert će se realizovati uz pomoć borskog „Centra za kulturu“.