„Resurs Centar Bor“ proslavio 9.maj Dan Evrope

 Poslednjom tribinom u seriji "Srbija u Evropskoj Uniji – Šta od toga imam JA, šta od toga ima Bor" i koncertom grupe "Night Shift", borska nevladina organizacija "Resurs Centar Bor" obeležila je 9.maj – Dan Evrope.

 

U okviru projekta "Srbija u Evropskoj Uniji – Šta od toga imam JA, šta od toga ima Bor", "Resurs Centar Bor" u saradnji sa Fondom za otvoreno društvo i sa još 42 organizacije civilnog društva organizovao 6 panel diskusija sa temama – Investicije preko programa EU, Smanjenje siromaštva, Regionalni razvoj, Socijalna pitanja, Obrazovanje (Zapošljavanje), Mladi i programi za mlade. Projekat je realizovan u više od 50 opština Srbije s ciljem da se građani upoznaju sa konkretnim prednostima pridruživanja evropskoj zajednici.

 

 

 

Završna panel diskusija sa temom "Mladi i programi za mlade" održana je sinoć u prostorijama "Resurs Centra Bor" u "Studenskom Centru", a prisustvovali su joj predstavnici omladinskih organizacija iz Bora.

Nakon tribine aktivisti RC Bor delili su prolaznicima letke i drugi propagadni materijal o prednostima ulaska Srbije u UE. Dugonajavljivan koncert popularne rock grupe "Night Shift" održan je na platou ispred Studenskog Doma pred oko hiljadu ljubitelja "tvrdog" zvuka.

 

 

 

O danu Evrope
9. maja 1950, Robert Šuman je pretstavio svoj predlog kreiranja organizovane Evrope. Ovaj predlog, poznatiji kao "Šumanova deklaracija" (Schuman declaration), smatra se početkom kreacije onoga što je danas poznato kao Evropska unija jer je uvod u Montansku uniju.

Danas, deveti maj je postao evropski simbol (Dan Evrope) koji zajedno sa himnom i zastavom, identifikuje politički entitet Evropske unije. Na Savetu Evropske unije u Milanu 1985. godine je donešena odluka da se 9. maj svake godine obeležava.

Dan Evrope je prilika za aktivnosti i festivale koji Evropu približavaju njenim građanima i narodima. Za posetioce su tog dana sve institucije Evropske unije otvorene. Tako na primer postoji mogućnost da se prošeta salama gde se donose glavne odluke Evropske unije u Briselu. Moto pratećih akcija svake godine određuje zemlja koja je u tom periodu predsedavajuća Evropske unije.

izvor: www.wikipedia.org