Rad „Osmi kilometar“ predstavlja Srbiju na Bijenalu arhitekture u Veneciji

Tim mladih arhitekata „Moderni u Beogradu“ (MuBGD) predstavlja Srbiju radom „Osmi kilometar“ na 17. Bijenalu arhitekture u Veneciji, jednoj od najznačajnijih umetničkih manifestacija na svetu.

Perspektivni prikaz postavke izložbe u paviljonu / Foto: MuBGD

Paviljon Srbija na venecijanskom Bijenalu otvorila je ministarka Maja Gojković koja je kazala da postavka „Osmi kilometar“ pored predstavljanja nacionalne arhitekture na međunarodnoj sceni potvrđuje i vizionarsku ulogu umetnosti.

Foto: Ministarstvo kulture i informisanja

Ona je ocenila da izložba srpskog tima na višeslojan način odgovara na ovogodišnji slogan Bijenala: „Kako ćemo živeti zajedno?“

Foto: Ministarstvo kulture i informisanja

„Odgovor na to pitanje, kroz umetnički koncept izložbe, predstavlja iskorak u prostor post-industrijskog grada Bora, u kome se metaforično ‘nudi i nagoveštaj budućih rešenja urbanog razvoja’“, primetila je Gojković.

Aksonometrijski prikaz tipskih objekata – „Palestinsko naselje“ u Boru / Foto: MuBGD

Dalia Dukanac, jedna od članica tima MuBGD, istakla je da su na temu Bijenala odgovorili na primeru Grada Bora, koji se razvijao u zavisnom odnosu sa njegovom glavnom privrednom delatnošću – rudarstvom i objasnila da stanovnici Bora u svakodnevnom govoru iskazuju pojedinačna mesta grada kroz meru njihove udaljenosti od rudarskog površinskog kopa Bor ka jugu.

„Odatle i tema našeg projekta ‘Osmi kilometar’, koji predstavlja budućnost grada Bora na jednom metaforičkom nivou. To smo pokušali da prikažemo kroz arhitektonske medije crteža i trodimenzionalne modele”, objasnila je Dukanac.