Radionica projekta „Škola čistog vazduha” održana u OŠ „Dušan Radović”

Radionica volonterskog edukativnog projekta za osnovce „Škola čistog vazduha” održana je u Osnovnoj školi „Dušan Radović”.

Deca uzrasta trećeg i četvrtog razreda osnovne škole učestvovala su u radionici, koja se, osim u Boru, sprovodi i u Pančevu, Beogradu i Valjevu, koji predstavljaju četiri najugroženija grada u Srbiji kada je u pitanju zagađenje vazduha.

„Konkretno u Boru jedan od najvećih aerozagađivača jeste kompanija Ziđin, tu je i Toplana koja koristi ugalj kao energent, koji takođe šteti životnoj sredini i naravno, saobraćaj“, kaže Vladimir Stojičević, volonter Škole čistog vazduha.

U okviru osnovnoškolskog obrazovnog plana i programa problemi zagađenja životne sredine, uključujući i zagađenje vazduha se obrađuju u ograničenom kapacitetu bez konkretnih akcija i ogleda koje bi uključile i direktnu uključenost dece. Stoga volonteri Škole čistog vazduha smatraju da je potrebno na interaktivan način edukovati decu, a, kako kažu, osnovci pokazuju veliko interesovanje za ove probleme.

„Saradnja sa decom je sjajna. Deca su izuzetno zainteresovana za ovu temu, čak i u sredinama koje su manje zagađene od Bora i zbog toga nam je, konkretno za ovaj projekat, jako važno da imamo ovoliki odziv dece u Boru. Škole su, takođe, bile zainteresovane za saradnju. A što se tiče ostalih institucija, sarađujemo sa organizacijom „Posadi svoj hlad”, sa kojom ćemo raditi zelenu fazu krajem novembra, a takođe i sa Beogradskom otvorenom školom uz čiju pomoć smo napravili uređaje za monitornig kvaliteta vazduha koje ćemo donirati svakoj školi koja učestvuje u projektu“, rekao je Dragan Mitić, volonter omladine Jazas Novi Sad.

Kvalitet vazduha u Srbiji se poslednjih godina često nalazi na dnu svetskih lista za merenje stanja vazduha. Parametri koji se mere između 120 i 180 dana godišnje prelaze granice koje vazduh mogu opisati zdravim, pa se kvalitet vazduha označava kao zagađen i jako zagađen. Građani se svakodnevno suočavaju sa tegobama prilikom disanja, naročito u sredinama koje su industrijski centri ili u kojima je prisutan veliki broj individualnih kućnih ložišta.

„Bavimo se zagađenjem životne sredine, ali na današnjoj radionici fokus jeste na zagađenju vazduha, zato što je Srbija prva u Evropi po broju umrlih od posledica zagađenja vazduha, a među prvih deset je u svetu. Samo u Srbiji godišnje umre 7.000 ljudi od posledica zagađenja vazduha“, naglašava Stojičević.

Pored prve faze projekta „Škola čistog vazduha” koja obuhvata današnju radionicu, sledi faza ozelenjavanja krajem novembra, a poslednja faza jeste faza konkursa u kojoj će osnovci raditi zeleni pano i likovne radove na temu zagađenja životne sredine.

„Ovaj projekat je, mi se nadamo, jako značajan za decu i mlade s obzirom na to da, pored edukativnog i interaktivnog dela, uključuje i jedan aktivistički deo koji podrazumeva to da će sva deca učestvovati u pravljenju zelene zone u svojim školama. Pored toga, imaće priliku da svojim roditeljima predstave brošure koje će dobiti na poklon, a u kojima se nalaze i uputstva kako se može pristupiti podacima sa uređaja za monitoring vazduha. Inače, svi građani Bora će biti u mogućnosti da pogledaju kakva je situacija kada je u pitaju zagađenje vazduha“, ističe Mitić.

Projekat sprovodi petoro mladih volontera Omladine Jazas Novi Sad uz podršku Misije OEBS u Srbiji i Akademije demokratije koju je organizovala CRTA.

Volonteri projekta „Škola čistog vazduha” zahvaljuju se Osnovnoj školi „Dušan Radović” na saradnji.


Objavljeni medijski sadržaj je nastao u okviru projekta “Mladi o mladima”, koji je sufinansiran iz budžeta grada Bora. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.