Radionice borskog Centra za kulturu za lepši i kreativni život mladih [VIDEO]

Centar za kulturu grada Bor već godinama beleži povećanu motivaciju mladih koji se sve više uključuju u kulturne sadržaje, obogaćujući time ne samo kulturnu ponudu ove ustanove, već i šire zajednice, gostovanjima u mnogim gradovima i opštinama istočne Srbije.

Unapređivanje kulturnog života, ali i raznovrsnost ponuda za mlade tokom čitave godine, kao i dugoročno obezbeđivanje kvalitetnih uslova, pružanje kvalitetnih kulturnih sadržaja i programa svim uzrastima i građanima multikulturalne sredine, kakva je Bor, samo je jedna od delatnosti Centra za kulturu grada Bor.

Tome treba dodati i konstantnu edukaciju mladih naraštaja kroz više raznovrsnih edukativnih radionica kroz koje godišnje prođe više od 500 mladih Borana.

“Na veliko zadovoljstvo naših najmlađih i konzumenata dečije muzičke, likovne, instrumentalne projekcije, svih onih karakteristika koje odlikuju našu mladež, radimo to sa velikom pažnjom i velikim iskustvom. Naime, više od 500 deteta govori o tome koliko Centar za kulturu poklanja pažnju mladima. Pre svega naš Dramski centar za decu, jedna perjanica naše ustanove, sa dve do tri premijere tokom godine, na veliko zadovoljstvo borske publike, ali i šire vodi računa o svim mladim naraštajima našega grada”, kaže za Portal Bor 030 Danijel Čorboloković, direktor Ustanove “Centar za kulturu grada Bor”.

Ove godine je Dramski studio pripremio tri predstave “Čudesna avantura Mikija Mausa” čija je premijera bila ove subote, zatim “Princeza fina Žozefina” koju je nedavno borska publika propratila sa velikom pažnjom.

Pravovremenim i adekvatnim radom zaposlenih, ali i stručnih saradnika, Centar za kulturu ponudio je deci i mladima čak osam radionica, od Dramskog studija, pa škole sviranja na tradicionalnim duvačkim instrumentima i škole gitare, preko gradskog hora, radionice etno pevanja do likovne radionice, folklora i  kreativno-edukativnih radionica za mlade koje su, takođe, deo standardnog programa ove ustanove.

Najstarije među njima je Kulturno-umetničkog društva Bor koje pri Centru za kulturu radi od 1994. godine negujući brojne selekcije folklornog ansambla i orkestra koje broji više od 200 članova. Oni su poznati baš po predanom radu na čuvanju tradicionalnih kulturnih vrednosti ovog kraja i prezentovanju narodnih pesama i igara.

Do kraja godine publika će uživati u njihovom tradicionalnom Novogodišnjem koncertu na kojem će predstaviti neke od najlepših koreografija naše tradicionalne folkloristike.

U okviru Centra za kulturu sa uspehom već nekoliko godina deluje Škola gitare, čiji učesnici nastupaju na brojnim festivalima, a samo su ove godine učestvovali na međunarodnom takmičenju mladih gitarista “Zlatna nota” u Donjem Milanovcu, internacionalnom takmičenju u Turn Severinu i festivalu “TIN”, takođe u Donjem Milanovcu.

Škola sviranja na tradicionalnim duvačkim instrumentima, iako postoji tek od marta, zainteresovala je čak desetoro mladih u Boru i dvadesetak u Zlotu željnih da se posvete interpretiranju tradicionalne instrumentalne muzike ovog kraja.

Po kristalnoj jasnoći zvuka i dirljivoj interpretaciji etno i izvornog melosa od sličnih u regionu izdvaja se Radionica etno pevanja Centra za kulturu koju sačinjava nekoliko etno grupa, a koja broji skoro 50 članova različitog uzrasta.

Interpretatori ovih radionica sa uspehom su nastupali na brojnim festivalima širom Srbije, osvojivši prošle godine pet prvih i jedno treće mesto na Takmičenju etno solista u Beogradu, a pretprošle dva prva, jedno drugo i dva treća mesta, na istoj smotri.

Već 6. decembra članovi ove radionice učestovaće u programu povodom Svetskog dana  muzike, a 12. decembra putuju u Aranđelovac. U decembru će održati i svoj godišnji koncert.

I Gradski hor “Feliks” od 2014. na kontinuirano je misiji popularizacije horskog stvaralaštva među mladima, učestvujući na svim smotrama u gradu i regionu, a u svoje najznačajnije uspehe ubraja i nastup na Festivalu “Horovi među freskama” 2016. u Beogradu.

Veliko interesovanje mladih beleži i Likovna radionica koja poslednjih godina okuplja mlade zainteresovane da svoj životni poziv posvete likovnoj umetnosti ili da se kroz umetnost iskažu. O njihovom talentu svedoče i brojne izložbe koje se redovno organizuju.

„Mi se zaista iz godine u godinu trudimo da dižemo kvalitet naših programskih sadržaja. Sama činjenica da smo prošle godine imali 900 sadržaja, a do sada smo, realizovali preko 900 programa, a mislim da ćemo do Nove godine preći cifru od 1000 programa koje smo realizovali. Na veliko zadovoljstvo svih naših konzumenata jedna kvalitetna godina ostaje iza nas i ljudi koji su bili nemi svedoci svih naših sadržaja, od pozorišnih predstava, koncerata, kulturnih, poetskih skupova i predstavljanja, mislim da su ove godine izuzetno zadovoljni“, ističe Danijel Čorboloković.

Programski sadržaji usmereni mladima planiraju se i u narednom periodu uz aktivno učešće najmlađih Borana, čiji interes za radionicama Centra za kulturu ne jenjava, a koji se upravo kroz te radionice definišu radom i željom da u svojoj sredini ostave trag.

Tako su i među mladima i u ustanovi koja ih svojim mentorskim radom usmerava na istom zadatku – da baš svojim delovanjem učine svet lepšim, boljim i kreativnijim.


Objavljeni medijski sadržaj je nastao u okviru projekta “Život mladih u Boru – za ostanak i opstanak”, koji je sufinansiran iz budžeta grada Bora. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.