Rakita donirala sredstva za edukaciju 120 prosvetnih radnika u Boru

Zahvaljujući donaciji kompanije Rakita eksplorejšn d.o.o. Bor (Rakita Exploration d.o.o. Bor) 120 borskih učitelja i predmetnih nastavnika učestvuje u realizaciji seminara „Elektronski servisi u projektno orijentisanoj nastavi“.

Radmila Petković, predsednica Učiteljskog društva u Boru; Foto: Rakita

Učitelji i predmetni nastavnici iz škola u Boru, Brestovcu, Metovnici, Slatini, Šarbanovcu i Кrivelju pohađaju online seminar namenjen osavremenjavanju nastave, ali i usavršavanju veb alata i igrovnih metoda u nastavi, a njihovu edukaciju sa donacijom od 300.000 dinara Učiteljskom društvu u Boru omogućila je Rakita eksplorejšn d.o.o. Bor (Rakita Exploration d.o.o. Bor) koja posluje u sastavu kineske rudarske korporacije Ziđin Majning Grup (Zijin Mining Group).

„Procenili smo da će ova edukacija u velikoj meri koristiti polaznicima, a osim benefita za nastavnike koji će proći obuku, steći nove veštine i ispuniti potreban broj sati edukacije na godišnjem nivou, korist će imati i učenici kojima će ovaj način edukacije omogućiti razvoj samokritičkog i kritičkog odnosa prema nastavnom štivu, rešavanje logičkih zadataka i razvoj funkcionalnih znanja. Zaista mi je drago da nam je kompanija Rakita omogućila realizaciju ovog projekta“, istakla je Radmila Petković, predsednica Učiteljskog društva u Boru.

Realizator ovog programa edukacije je Centar za unapređivanje nastave „Abakus“ iz Beograda.

„Seminar se bavi nastavom koja je problemski i istraživački orijentisana primenom veb alata, kao što su mape uma, interaktivne slike, stripovi, animacije, video sadržaji, različiti tipovi prezentacija“, istakao je Goran Stanojević, predavač Abakusa iz Beograda.

Zorica Stojanovski, učiteljica u OŠ „Dušan Radović“ u Boru; Foto: Rakita

Rakita je i ranijih godina podržavala projekte Učiteljskog društva. Zahvaljujući njihovoj donaciji i sada je prosvetnim radnicima Bora omogućeno da pohađaju obuku „Elektronski servisi u projektno orijentisanoj nastavi“ koja traje četiri nedelje.

„Ova obuka je veoma korisna jer se detaljno upoznajemo sa veb alatima koji će prvenstveno nama, ali i učenicima, omogućiti funkcionalna znanja kroz igru i stvaralački rad. Nakon 35-godišnjeg rada kao učiteljica, moram reći da ovakva edukacija omogućuje inovativan rad sa decom jer se približavamo kompjuterskom načinu rada i, na neki način, polako se odvajamo od tradicionalnog izvođenja nastave“, rekla je Zorica Stojanovski, učiteljica u OŠ „Dušan Radović“ u Boru.

Cilj ovog projekta je da kroz edukaciju nastavnici i učitelji steknu iskustvo u organizovanju nastave koja se izvodi rešavanjem problema, oslanjajući se na već stečena znanja učenika.

„U eri kompjuterizacije, prosvetnom radniku je veoma bitno da se edukuje i stiče nova znanja kako bi veštije rukovao veb alatima, i samim tim prezentovao učenicima gradivo na moderan i pristupačan način. Imajući u vidu da u prosveti radim 25 godina, upravo ova „onlajn“ obuka omogućava mi da izađem iz okvira tradicionalnog predavača i da preuzmem ulogu vođe u ovoj inovativnoj nastavi koja je potpuno drugačija. Samim tim i učenici i ja dobijamo jednu novu ulogu u obrazovanju“, ističe Danijela Njamculović, učiteljica u OŠ „Sveti Sava“ u Boru.