„Rakita“ i „Ziđin Bor Koper“ donirali 571.000 dolara za izgradnju COVID laboratorije u Nišu

Kineske rudarske kompanije Rakita Eksplorejšn (Rakita Exploration Bor) i Srbija Ziđin Bor Koper (Serbia Zijin Bor Copper) koje posluju u Boru, u sastavu kineske rudarske korporacije Ziđin Majning (Zijin Mining), donirale su 571.000 dolara za izgradnju najmodernije laboratorije za testiranje na virus Covid 19.

Ugovor o donaciji potpisan je 8. aprila u Palati Srbija u Beogradu, a sam čin potpisivanja pratili su i predstavnici državnih institucija u Kini putem video linka. Prema planu, savremene laboratorije biće izgrađene u Beogradu i Nišu i kapacitet će biti 3.000 testova dnevno. To je trostruko više nego što su trenutne mogućnosti testiranja u Srbiji.

Izgradnja savremene laboratorije u Nišu, za čiju izgradnju su sredstva obezbedile kompanije Rakita i Serbia Zijin Bor Copper, biće gotova za 45 dana. Sredstva za adaptaciju i opremu laboratorije u Beogradu obezbedile su druge kineske kompanije.

Potpisivanju u Beogradu prisustvovali su premijerka Srbije Ana Brnabić, ambasadorka Kine Čen Bo, ministri Zlatibor Lončar i Aleksandar Antić, direktor kompanije Rakita Exploration, Fu Feilong (Fu Fejilong) i direktor kompanije Srbija Ziđin Bor Koper, Ximing Jian (Siming Hijan).