Rakita nadomak Bora pronašla rudu sa 0,26 grama zlata po toni

1
76

Kompanija “Rakita eksplorejšn” iz Bora je u jednoj od bušotina na Čukaru Peki pronašla sadržaj bakra 0,91 odsto i zlata 0,26 grama po toni na dubini od 2.200 metara, što je najdublja istražna bušotina ikada izbušena u Evropi na istraživanju ležišta metaličnih mineralnih sirovina.

dejan-kozelj-rakita

Rezultati dobijeni iz jedne bušotine završene u 2015. godini pokazuju da je u jednom kontinualnom intervalu od 695 metara sadržaj bakra 0,91%, i sadržaj zlata 0,26 g/t. Kompanija “Rakita Exploration” očekuje labaratorijske rezultate jos iz četiri bušotine koje su već završene.

“Mi smo veoma ohrabreni ovim preliminarnim rezultatima dobijenim istražnim bušenjem, ali kao i sa svakim novim nalažištem, dosta dodatnog istraživanja je potrebno da bi se utvrdila izvodljivost ovog projekta, kao i da bi se donela odluka da li je moguće da projekat Čukaru Peki postane rudnik”, izjavio je direktor Rakita eksplorejšna Dejan Koželj.

“Rakita eksplorejšn” Bor je u poslednjem tromesečju ove godine uspešno završila 12.103 metara istražnog bušenja,  a od pronalaska ležišta 2012. godine 85.338 metara, navodi se u saopštenju.

Inače, projekat ovog istraživanja predstavlja zajedničko ulaganje između kompanija “Freeport McMoRan Exploration Corporation” (‘Freeport’) i Reservoir Minerals Inc.(“Timok Project”).

Ležište Čukaru Peki je deo zajedničkog projekta Timok, čiji je vlasnik kompanija Rakita eksplorejšn Bor u kojoj Freeport ima 55 odsto udela, a 45 odsto je u vlasništvu kompanije Reservoir Minerals iz Vankuvera u Kanadi.

Freeport je izvođač projekta i trenutno glavni finansijer sa 100 odsto ulaganja i nakon završetka studija izvodljivosti postaće vlasnik 75 odsto udela u kompaniji Rakita Exploration.

1 KOMENTAR

  1. Opet nasli zlato.. Svakih par nedelja ovde nadju zlato.I to ogromne zalihe.I dolazi 5,7,9,11 milijardi evra investicija u Bor.Ali ta droga nema vise trziste u Boru .Borani postali imuni na nju ,svi osim sake kockastih glava koji jos sanjaju Tita i drugove i dozivotni su zavisnici .Obavestite nase stare i nepromenljive Borske dilera o novoj Borskoj realnosti.Oni zive u proslosti, a uskoro i zauvek i odlaze tamo.Te iste lopovcine koji su unistili i opljackali RTB i vec godinama pricaju o blistavoj budunosti i podizu Fenikse i druga strasila i ptice rugalice po Boru.

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime