Rakita pomaže pčelare u Slatini

Ispunjavajući ulogu društveno odgovorne kompanije, Rakita je u saradnji sa Udruženjem pčelara “Slatina” organizovala podelu repormaterijala koji će usloviti bolje uslove za uspešniju u dugoročniju pčelinju pašu.

Predstavnici kompanije Rakita su svakom pčelaru u Slatini uručili 85 litara goriva, 300 kg djubriva, kao i 10 kg semena facelije. Prema planu programa, svaki pčelar će u proleće naredne godine dobiti i po 20 sadnica medonosnog bagrema.

Predsednik Udruženja pčelara “Slatina”, Nebojša Buzej, ističe da je ovo značajna pomoć za pčelare i da će uveliko pomoći u pošumljavanju slatinskog reona.

“Drago mi je da smo realizovali dogovoreni program sa predstavnicima kompanije Rakita. U ovom prvom delu svaki pčelar je dobio repromaterijal za pripremu zemljišta, i to u vidu 85 litara goriva, 300 kilograma djubriva, kao i po 10 kilograma facelije. U drugom delu, na proleće naredne godine, svaki pčelar će dobiti po 20 sadnica bagrema”, istakao je Buzej.

Osnovni cilj ovog programa je održivost pčelarstva kao grane poljoprivrede u ovom kraju. Umajući u vidu da je slana tokom godine u velikoj meri uskratila bagremovu pčelinju pašu, ova donacija će upravo pospešiti uslove da prinosi u ovoj oblasti budu bolji.

„Program smo koncipirali upravo na osnovu analize šta je ovim ljudima potrebno. Uvideli smo da su prirodni uslovi bili takvi i da će pčelinja paša uveliko podbaciti. Zbog toga smo u saradnji sa pčelarima odlučili da opredelimo odredjena sredstva u drago mi je što je ovo jedan od održivih programa. To znači da ćemo učinak ovoga prepoznati u narednim godinama kada sadnice medonosnog bagrema omoguće preko potrebnu produženu pčelinju pašu“,  kaže Aleksandar Vulović, rukovodilac Sektora za komunikaciju u kompaniji Rakita.

Vrednost Programa razvoja pčelarstva u Slatini je 600.000 dinara.

Osim ovog programa, kompanija Rakita je nedavno za sve pčelare u Boru i okolini obezbedila donaciju u vidu predavanja profesora Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, prof. dr Zorana Stanimirovića, na temu: “Bolesti pčela, preventiva i lečenje, klinički pregled i zazimljavanje”.