Rankić: Toplana se nije obratila opštini Bor za pomoć

Jedina tema današnje konferencije za štapu, koju je održao predsednik opštine Bor Branislav Rankić, bila je neizvesno grejanje u Boru i najavljeno odlaganje početka grejne sezone za 7 dana.

Jedina tema današnje konferencije za štapu, koju je održao predsednik opštine Bor Branislav Rankić, bila je neizvesno grejanje u Boru i najavljeno odlaganje početka grejne sezone za 7 dana.

 

Zaprepašćujuća je izjava tehničkog direktora Toplane da grejna sezona u boru neće početi ukoliko opština Bor ne da garancije i takve izjave su samo prebacivanje odgovornosti na opštinu ukoliko grejna sezona ne počne na vreme.

Niko iz Toplane se nije obratio opštini za pomoć i smatralo se da Toplana može sama da obezbedi sredstva za nabavku Kolubarskog uglja bez kojeg Toplana ne može da radi. Od nas je traženo deset miliona dinara za sanaciju oštećenog cevovoda i taj problem je rešen ali nije smelo da se dogodi da Toplana ostane bez energenata. Predpostavljam da Toplana čak nema nikakav ugovor podpisan sa rudnikom Kolubara. Bor se nalazi u velikom problemu i sva odgovornost je na rukovodstvu Toplane a jedina odgovornost opštine je što se obaveze koje opština ima prema Toplani, po osnovu grejanja obdaništa i javnih ustanova, ne isplaćuju zbog toga što će opština od januara krenuti sa isplaćivanjem kredita od 167 miliona dinara i ne možemo plaćati i njihov kredit i obaveze Toplani.

Sve to ipak nije sprečilo Tolanu da isplati lične dohotke za septembar i to polako prelazi u bezobrazluk. Iz budžeta opštine Bor isplaćuju se plate za 724 zaposlena na teritoriji opštine. Ukupna godišnja bruto masa za isplati tih zarada je 201 miliona dinara. Toplana sa 160 zaposlenih ima masu za zarade od 120 miliona dinara. To pokazuje da su plate u Toplani u odnosu na ostala javna preduzeća enormno visoke i da nema kašnjenja. Žao mi je što je grad u ovakvoj situaciji i niko iz Toplane nema pravo da na bilo koji način pominje lokalnu samoupravu. Toplanu može voditi bilo koje dete iz osnovne škole na način na koji je oni vode.

 

Javno Stambeno Preduzeće mesečno prebacuje prebacuje Toplani oko 25 miliona dinara po osnovu naplate njihovih usluga. Isto toliko bi trebalo da ostvaruje i sama Toplana ali to nije slučaj. Procenat naplate Javnog Stambenog preduzeća je oko 70% a ukupna naplata Toplane je ispod 50%. To znači da je procenat naplate koju treba da ostvari sama Toplana 20% i da se i pored toga zarade isplaćuju na vreme a zaposleni nemaju motiva da urade bilo šta. Jedini posao Toplane od aprila meseca do danas je bio da pripreme grejnu sezonu a oni to nisu učinili. Opština je stala iza veoma visokog kredita i dozvolila je povećanje cena onda kada je Toplana to tražila. Cena grejanja nije najniža ali javašluk i problemi koji se godinama gomilaju ne postoji nigde u Srbiji. Ja nisam u stanju da te probleme rešavam. To je nadležnost upravnog odbora, ali je predsednik upravnog odbora Tolane podneo ostavku u kojoj je naveo da je zaključio da su u Toplani samo kriminalci.

Dugovanja opštine Bor su 218 milina dinara. Mislim da smo prešli cifru koju smemo da dugujemo. Maksimum sa kojim opština može da se izbori je 150 miliona dinara. Za 200 milona ćemo imati manji bužet od planiranog a za sledeću godinu će se kreirati bužet manji za 200 miliona. Na sve to ima uticaja i stanje u kojem se nalazi država.

Nacrt zakona o smanjenju broja zaposlenih i koji se odnosi na sva javna preduzeća i ustanove za Borsku opštinu odprilike predviđa 8,5 zaposlenih na 1000 stanovnika. To znači da će opština morati u svojim javnim preduzećima i utanovama broj zaposlenih da dovede na brojku između 480 i 500 a sad ima 1100 zaposlenih. To znači da će preko 50% zaposlenih ostati bez posla. To je deo odluke koju sprovodi država i očigledno je da nam se ne piše ništa dobro ni u 2010. godini.

 

{youtube}BeAaJkKMZhs{/youtube}