“Rat” sindikata se nastavlja, Trujkić najavio štrajk glađu

Spor imeđu lidera Opštinskog veća Samostalnog sindikata Bor (VSSB) i novoformiranog Sindikata rudara Srbije (SRS) kulmirao je danas najavom da će Trukić od ponedelja početi štrajk glađu.

Dragiša Trujkić
Dragiša Trujkić

Na današnjoj konferenciji za medije, Dragiša Trujkić, predsednik VSSB, najavio je da će od ponedeljka 18. februara, simbolično u 5 minuta do 12, stupiti u štrajk glađu.

“Želim da istina izađe na videlo, da nateram ljude koji imaju bar malo ponosa i znanja, da poštuju sve ono što su naučili kroz školu i sve ono što su radili, da stave prst na čelo, da se zapitaju zašto se ovo dešava i da ih nateram da stanu ispred ogledala i zapitaju se zašto se ne bore za sebe, svoje kolege i sugrađana.

Naravno to će biti i poziv svima, kojima je po zakonu to obaveza, da se uključe u ovu priču, da preispitaju sve privatizacije delova Rudarsko-topioničarskog Basena (RTB) Bor, kako su one urađene, šta se sada dešava sa zaposlenima u tim firmama i šta se sve dešava u ostalim delovima RTB-a Bor koji su u državnom vlasništvu” – obrazložio je svoju odluku Trujkić.

Trujkić je istako da se na radnike RTB-a, a posebno članove Samostalnog sindikata zaposlenih u Rudnicima bakra Bor (RBB) vrši pritisak da pređu u novi “Sindikat rudara Srbije”.

“Članovi Samostalnog sindikata RBB se šikaniraju i preti im se otkazima ukoliko ne pređu u novi sindikat. To čini bivši predsednik te organizacije Ljubiša Miljković, koji pritiscima pokušava da preotme članstvo Samostalnog sindikata i učlani ih u Sindikat rudara Srbije.

Radnici se pojedinačno pozivaju u kancelariju gde ih Miljković sa pojedinim rukovodiocima ucenjuje ukoliko ne žele da uđu u novi sindikat“, rekao je Trujkić za Ist mediju.

Na ove optužbe reagovao je i Ljubiša Miljković i u izjavi za Televiziju Bor istakao da SRS ima podršku građana Bora i radnika RTB-a u borbi protiv zloupotrebe sindikalnih para.

Ljubiša Miljković
Ljubiša Miljković

“Nema više izdvajanja novca od sindikalnih članarina za funkcionere. Svi oni koji su deceniju i više u sindikatu trebalo bi da se vrate na radna mesta i zarade platu na radnim mestima.

Pojedini funkcioneri nisu ispoštovali ni Zakon o radu po kome, kada vas izaberu na javnu funkciju, radno mesto mora da se zamrzne status u preduzeću gde ste radili. Pojedinci su to zloupotrebili.

Sa formiranjem Sindikata rudara Srbije, tražili smo od rukovodstva RTB-a Bor da se ili vrate na posao ili da im se zamrzne status.

Nama je dovoljna podrška građana Bora i radnika RTB-a čije interese mi štitimo. Nikako ne štitimo interese pojedinaca u opštinskom Veću ni u Savezu samostalnih sindikata ili u Nezavisnosti” – naglašava Ljubiša Miljković predsednik Sindikata rudara Srbije.

(RTV Bor, Ist media, Bor 030)