Rekordna proizvodnja bakra u RTB Bor

Radnici Rudarsko topioničarskog basena Bor sa 4,27 miliona tona iskopina, ostvarili su najveći mesečni učinak u poslednjih deset godina.

Detalj iz borske jame, foto: RTB Bor

Borski i majdanpečki rudari uklonili su u novembru 2,7 miliona tona jalovine i otkopali 1,57 miliona tona rude. To je rezultiralo proizvodnjom 4.000 tona bakra u koncentratu, od koga je, daljom preradom, dobijeno 19.300 tona suvog koncentrata koji je isporučen topionici.

„Najveći napredak zabeležen je u Rudniku bakra Majdanpek, gde je nova rudarska mehanizacija već opravdala nabavku. Ukupne iskopine su u novembru težile 1,8 miliona tona, od toga samo jalovina 1,3 miliona. Otkopano je i 550 hiljada tona rude iz koje je izvučeno 1.600 tona bakra u koncentratu. Podsetimo, zarad veće proizvodnje bakra i bržeg raskrivanja majdanpečkog ležišta je i kupljeno šest kamiona-dampera, bager, buldozer i bušilica. Majdanpečki rudari su već sada premašili proizvodnju u 2016. i, ako nastave ovakvim tempom i u decembru, produkcija bakra u gradu pod Staricom biće za petinu veća od lanjske“, navode u RTB Bor.

foto: RTB Bor

I na površinskom kopu „Veliki Krivelj“ premašene su prognozirane količine rude za 15 odsto i to pre kraja novembra. Ukupne mesečne iskopine premašile su dva miliona tona. Na dalju preradu je u novembru u tamošnju flotaciju od iskopanih 870 hiljada tona rude, otišlo preko 2.500 tona bakra u rudi.

„Za 11 meseci rudari kriveljskog rudnika otkopali su preko devet miliona tona rude, a sve da bi se domogli do 26.800 tona bakra u rudi, odnosno ostvarili sedam odsto bolji skor od plana. Spremno čekaju poslednji mesec u godini i prvi sneg jer su puteve unutar rudnika osigurali od proklizavanja zaštitnim bedemima, na vreme opskrbili vozila antifrizom, solanu isprobali, a transportni sistem pregledali i očistili“, navode u Rudarsko topioničarskom basenu Bor.

(Bor030/Kolektiv)