Rekordna proizvodnja struje na HE “Đerdap 1”

0
124

Hidroelektrana”Đedap 1″ kod Kladova proizvela je u septembru ove godine 557 milona kilovat-časova električne energije, što je rekordna proizvodnja struje u 42 godine dugoj istoriji te hidrocentrale.

Foto: Tanjug
Foto: Tanjug

Plan proizvodnje je prebačen za čak 120 odsto, s obzirom na to da je umesto planiranih 253 miliona kilovat-časova električne energije proizvedeno 557 miliona.

Od pocetka godine hidrocentrala kod Kladova isporučila je Elektroprivredi Srbije (EPS) 4,3 milijarde kilovat-sati struje ili 14 odsto više od plana za ovaj period u godini.

“Dinamički plan za celu godinu je 4,7 milijardi kilovat-časova električne energije i očekujemo da ga uskoro dostignemo, tako da ćemo ovu godinu sigurno završiti sa više isporučene struje od plana”, kaže za Tanjug direktor HE “Đerdap” Ljubiša Jokić.

Kako navodi, dotok je 8.750 kubika vode u sekundi i voda se ispušta iz akumulacionog jezera kroz proizvodnju i preko dva prelivna polja.

“Zbog ovako velikog dotoka vode puno drveta dolazi do zaštitne rešetke. Mi smo spremni za to i u sve tri smene radimo na raščišćavanju građe koju donosi Dunav”, ističe Jokić.

Najveća srpska hidrocentrala dnevno proizvodi 19,5 miliona kilovata struje. Norma za oktobar je 267 miliona, a to podrazumeva prosečnu dnevnu proizvodnju od oko osam miliona kilovat-časova električne energije.

(Tanjug)

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime