Remont postrojenja za čistiji vazduh nad Borom

11
92

Pošto je konačno postala izvesna isporuka sve neophodne opreme koja je oštećena u prošlogodišnjem požaru u fabrici sumporne kiseline, i zna se da će poslednji element iz Belgije stići 16. septembra, remont, koji će pretežno „pretrpeti“ nova Sumporna počeće, najverovatnije, 18. septembra, rekao je direktor Topionice i rafinacije Boban Todorović.

rtb-sumporna-kolektiv

U okviru remonta će se najzad sanirati posledice požara koje su, ruku na srce, sporadično osećali i Borani, jer se od tada (a požar je izbio 31. marta prošle godine) „vuča“ gasova iz topioničkih postrojenja uspostavljala s teškom mukom.

Nova fabrika sumporne kiseline, zbog oštećenja na filteru i katalizatoru kontaktnog kotla, od požara naovamo „štucajući“ povlači i prerađuje sve gasove koji iz topioničkih agregata dolaze do nje. Od njenog „štucanja“ štucali su povremeno i Borani, i to kada osete dim u vazduhu koji ona ne stigne da povuče i preradi. Tome će se, tvrdi Todorović, ovim remontom konačno stati na put, a Sumporna osposobiti za projektovanu vuču gasova, bez emisije u gradu, onako kako je to bilo pre požara.

“Popravićemo u ovom remontu sve što je stradalo u požaru. Dve stvari su ključne – mokri elektrostatički filter i katalizator kontaktnog kotla. Treba sanirati zonu „D“ u filteru, zameniti elektrodni sistem, prosejati i dopuniti kontaktnu masu u prvoj etaži kontaktnog kotla. Servisiraćemo i usput detaljno pregledati i ostalu opremu na celoj liniji, pošto već moramo da stanemo. Zato nam je sada veoma važno da obavimo sve pripremne radnje dok ne stigne i poslednji komad opreme iz inostranstva i tako maksimalno skratimo vreme remonta. Jer, dok remont traje, a planirali smo da sve završimo za najviše pet dana, proizvodnje neće biti”, kaže direktor projekta nove topionice i fabrike sumporne kiseline Dragan Marinković.

Marinković dodaje i da je kompletna oprema za mokri elektrofilter stigla 30. avgusta, kada je isporučen poslednji deo, a da se još uvek čeka kontaktna masa za katalizator. Deo vanadijum-pentoksida je u Boru, ali cezijumski katalizator treba da stigne u Bor iz Antverpena, preko Genka, do 16. septembra.

“Remont nismo mogli da počnemo dok sva oprema ne bude kod nas. Isporuka delova je veoma spora i to uprkos činjenici da je osiguravajuća kuća na vreme obezbedila novac za sanaciju. Dakle, troškove ovog remonta podnelo je osiguranje, jer je projekat „Nova topionica i Fabrika sumporne kiseline“ kompletno pokriven tzv. CAR (construction all risk) osiguranjem. Opremu za sanaciju mokrog elektrofiltera je, tako, preko nemačke firme „GEA“ isporučio SNC Lavalin, a platilo ju je osiguranje. Ostalo je još da se plati ugradnja i supervizija, ali će i ti troškovi pasti na teret osiguranja, pošto im dostavimo neophodnu dokumentaciju”, ističe Marinković.

Planovi su da 18. septembra stane šaržiranje topionice, završe se sve konvertorske operacije, ispuste se i u konvertorima prerade svi bakrenci i isprazni fleš-peć. U fabrici sumporne kiseline tada će početi produvavanje zaostalog SO2 gasa i to sušenim vazduhom.

“Produvavanje će trajati jedan dan, a isto toliko i hlađenje kontaktnog reaktora. Tamo je, u prvoj etaži, temperatura 620 stepeni, a nakon produvavanja spustiće se na 300. Jednodnevnim hlađenjem, potom, temperaturu ćemo oboriti na 50 stepeni i tada je već moguće da unutra uđe čovek”, navodi Dragan Marinković.

Zamenu oštećene opreme, cevovoda, filtera i katalizatora obaviće basenski radnici i lokalni izvođači radova, a biće to prilika i da se pročiste svi putevi koji topioničke gasove vode u fabriku sumporne kiseline.

U isto vreme, u novoj topionici će se preventivno sanirati kotao-utilizator i to deo gde se on spaja sa fleš-peći.

(Kolektiv)11 KOMENTARA

 1. Opsirniji komentar ovog vec napisan i stoji ispod prethodnog clanka u vezi ove teme,,Remont Topionice i Fabrike…,, .Ali tek da se ne prekida dugi niz citata… : ,,posledice pozara,, popravicemo,, ,,sanacija,,,,isporuka potrebne opreme veoma spora,, ,,proizvodnje nece biti,, … Sve ovo bi licilo na tragikomicno- psihodelicnu halucinaciju iz neke pozorisne groteske.. …u kojoj gledaoci umiru od smeha..Da to nije surova realnost koja gradjane Srbije kosta 400 MILIONA EURA…A cuvenog borskog Rezisera ovog KATASTROFALNOG borskog CIRKUSA ,,RONALDO,, nema pa nema… Da nas sve prosvetli svojim objasnjenjima i novim vizijama..Da vizionarsko-misionarski, kao pravi verski poslenik,namesnik i ajatolah kadi, miropomazuje,blagosilja,ukoreva ,proklinje,ekskomunicira, strogo ali prevedno kaznjava, vizionarski vodi…i da ,,cinodejstvuje,,nad priljeznom, bojazljivom,mirotocivom, osiromasenom i za buducnost preplasenom borskom sirotinjom rajom…Veliki Borski Vodja je hitno morao da odnese lekove bolesnoj tetki…Ali je zaboravio recept na klaviru..pa je morao da skoci do bankomata … vraca se za 15 minuta…ako ga nesto ne spreci..jer su ga nesto hitno zvali na.mobilni…jos dok je Prorok bio na bankomatu…ali doci ce sigurno…

 2. Nenade Cepidlako , dodji ti u topionicu i sumpornu pa nam lepo pokazi kako se s ovom skalamerijom radi.Ako ne znas onda cuti i pusti nas da naucimo.Uradicemo to makar se topionica kvarila jos sto puta, ali posle stotog puta ovde ce da teku bakar i zlato ko u stara vremena.Tehnologija je veoma zahtevna i trazi da se razmislja a ima li boljeg u tome od naseg rukovodstva i nasih rukovodecih visokoskolaca i naravno najiskusnijih visokokvalifikovanih radnika i tehnicara da ih podrze u tome.

 3. Ha,ha ha…O.K.cepidlaka sam,priznajem..al samo za narodne pare…za moje bas i nisam…Vi to izgleda sprovodite neki novi,u svetu jos nevidjeni HAVARIJSKI MODEL UCENJA TEHNOLOSKOG PROCESA ? Pa i pre Vas su Boru uvodjeni novi procesi i tehnologije …i prodavani kao vrhunski know-how po svetu…Nije Bor od juce i ne pocinje od Vas…..Vi kako ste poceli moracemo da dignemo tri flote aviona-kanadera za gasenje pozara da lete iznad nove topionice ,pet divizija vatrogasaca u pripravnosti oko fabrike sumporne i sedam vozova sa rezervnim delovima od Bora do Majdanpeka..dok vi ucite tehnoloski proces…Jos malo pa ste opasniji po okolinu od onog malog debelog iz Severne Koreje…sto baca petarde i plasi covecanstvo.Daj boze da u Boru teku i crveno i zuto zlato..Samo vidi zemljace ..zlato su i tih 400 miliona i svi ti zastoji proizvodnje i havarije i stete…koje sje platio narod Srbije…A rukovodstvo u Boru nije zbirna mnozina … nego cista jednina i zove se Veliki Borski Vodja…Gle,vec 2 i 32..ponoc je odavno prosla..Hvala ti za ovu bajku pred spavanje.Laku noc.

 4. “I po svakog smrt ce doći
  po insana, po hajvana
  po ptičicu u gorici
  i po mrava na zemljici”
  Hamza Humo, bivši pesnik iz, sada, Federacije BiH

  Dobro, bre!
  Kao da je vreme stalo 10.09.2016?
  Sajt je bankrotirao?
  Mrznemo se u NGCu. Ali, ko mari. Mora samo da se plati porez i ostalo. Pa prinudna naplata…
  Gosn Neša se sada greje u kakvom ispravnom tramvaju i laptopom proverava tok svari, a stvari teku tako da čine sve veću i veću štetu, i to, imali status sela, varoši, grada, velegrada ili glavnog grada planete Zemlje sa sve novom Palatom Ujedinjenih Nacija, isto nam je.
  Možda bi, kako on kaže, MALI DEBELI mogao da zavede red u gradu i posebno u državi. ali odabrali smo da nam je odvratan a da su nam mili oni ispod 38. paralele kao braća rođena, pa da nosimo pelena i da im se do zemlje klanjamo. Ipak Spaskovski nam je garancija da ne ljubimo nikoga od pozadi. Bar još koji mesec.
  A vazduh je, kada nema dima, ih kakav je!. Pih, kakav je! Ma neponovljiv je. Ali nije problem oksid sumpora ili arsena nego poduža lista na kojoj su mnogo zločestiji elementi u vazduhu koji se po nama talože, talože, i talože, to ni nove tehnologije ni kojekakvi filtri ne mogu da zapuše. Pa, dokle bre?
  Eto. Ajmo, šta je sa sajtom? Pa ova deca koja noću umesto da spavaju bleje po kafićima, pa njih nema više. Šta ćemo bez novih selfija?
  Prvo oni, pa čisti zrak ili bar zračak. Pa grejanje. Pa tek na kraju problem gosn druga Spaskoskog.
  A mali debeli, ko za njega još mari sem gosn Neše koji nas sa bezbedne razdaljine od stotinak i više kilonetara posmatra kako živimo dok nemamo status gRADA.
  Brestovac i Zlot moraju da dobiju status grada a Bor status metropole.
  I da pustite više to grejanje. A rupa koju gledam sa terase je tako golema da tri dana ne mogu da je zatrpaju, da kada joj se priblžim i viknem
  “Hej”
  ona mi odgovara, a to je eho (eto barem toliko je dovoljno da se shvati koliko je duboka), odgovara sa
  “Hej natpre ti, pa onda hej ti, pa ti, pa ti, pa ti pa gosn Nenad pa ostali”

 5. Cenim i postujem izneto misljenje gospodina Ja. Iskreno,mnogo vise njegovu sklonost ali i poznavanje poezije. SVI GRADOVI U SRBIJI …NE ZNAJU….I NIKO OD GRADJANA TIH GRADOVA NE ZNA…..DA JE TO STO IMAJU STATUS GRADA…NEBITNO. SVI ONI cekaju da im neko od Borana TO OBJASNI. Na primer Zajecarci jer su najblizi.. Takodje je tacno da je Veliki Borski Vodja i Gospodar …najmanji problem Bora…Mnogi od Borana tako misle…Ali samo dok im ona tabla pored puta na kojoj pise Bor..ne ostane iza ledja…Sto je takodje u potpunom skladu sa nasom starom narodnom poslovicom naseg Borskog Naroda koja glasi :,,Riba smrdi od repa.,, …O toplim tramvajima… bezbednim udaljenostima… i slicnom…nema potrebe da bilo sta napisem…jer je to potpuno bajati i prastari refren…koji samo devalvira vrlo lepu poeziju koju je sa nama podelio gospodin Ja. A i jer je mnogo Borana je, kao i ja,rodjeno nocu..Ali niko sinoc..

 6. “O, lijepe moje slatke lutke! Svi smo mi igračke u bazaru civilizacije! Svirači, dame, noćni desperateri, paralitici, svi se mi mičemo u izlogu civilizacije po pravilu. Navinuli su nas, igraju se nama, a onda nas bacaju u smeće!”
  ― Miroslav Krleža, Leda

  Gosn Nešo, evo, samo da ispravim, nisam Ja gospodin ja, već Drug Ja, a inače ostalo prihvatam.
  Ali može i samo Ja jer ako budem za Vas drug ja to bi bila sitna pakost.
  Evo, sada na početku ne navodim stihove. Sada je Krleža.
  Šta velite, A? odnosno molim.
  Gosn Nešo evo već se je naslovnica sajta ubajatila a momci je ne menjaju, ajmo da iskoristimo to pa da nam Vi predstavite, makar grubo i na preskok, zašto je važno da, kako kažete, Bor dobije status grada, ako ga nema.
  Šta bi time dobio?
  1. Bi li to značilo veću zaposlenost?
  2. Bi li to poboljšalo katastrofalne rezultate rada RTBa?
  3. Bi li ikako bilo to korisno. ako je imalo, recite. Pitam stoga što je to Vaše nešto interesantno, a meni to nit smrdi nit miriše, Ja bih da čujem o tome ponešto još. Nekad sam vikao “Trst je naš”
  A sada bi mogao da vičem “Bor Je Grad”
  Ili da permutujem
  “Jest’ grad Bor”. Tako. Jer je sledeća permutacija, odnosno njena skraćenica JBG a tu će mi lektor žestoko zameriti.
  Počeo je vikend, pa raspišite se samo ako imate vremena.
  Poklonite se i počnite.
  Ma kako. Na primer ovako
  “Smatram da Bor oma mora da dobije STATUS GRADA, jerbo je sada jedna selendra…”
  ili drugačije.
  Kako je u velikoj varoši, na velikom prostranstvu od Novih Banovaca do Sremčice, od Surčina do Ritopeka? Ili barem od Marinkove Bare do Bulbuldera, ovde u NGC grejanje je definitivno riknulo.
  A kada sam počeo s Krležom, da sa njim i završim (a lektor će na to samo da kaže: Aferim, druže Ja, a i nisam upoznao poznavaoca književnosti kome je Andrić više drag no Krleža)
  “Ljudi su izmislili tapete, sagove, parkete, cijevi s ugrijanom vodom, staklena vrata, zlatne ribice, kaktuse i čitave izloge knjiga po svojim stanovima koje nitko ne čita. Ljudi su nagomilali pod svojim krovovima kitajsku majoliku damastne stolnjake, svilene čarape, krzna i dragulje. Ljudi lakiraju svoje nokte kao perverzni istočnjaci, kupaju se u mramornim kupaonicama, voze se u ugrijanim kočijama, piju gorke želučane likere ali pojma zapravo nemaju što je to životna stvarnost i kako bi trebalo živjeti”
  ― Miroslav Krleža, The Return of Philip Latinowicz

 7. Prvo da zahvalim ,u ime nas koji ovo citamo, za zaista izuzetan izbor stihova. Licno mislim da su oni i intelektualno i emocionalno osvezenje ovog portala. Sam taj izbor,kao i svaki izbor poezije,nam govori i o nekim stavovima,misljenjima i licnosti onoga ko ih je izabrao. Sto se tice statusa grada …Cenim postavljena pitanje,i naravno da ona ,ali indirektno imaju veze sa temom..i ne kazem da su ona zlonamerno i ciljano postavljena.. kao zamena teme. Ali direktno pitanje bi bilo…Sta Bor dobija sa statusom grada…??? Zvuci kao sala, a ne kao pitanje… Nastavimo onda u saljivom tonu eksplicitnog teoretisanja… SVI GRADOVI U SRBIJI IMAJU STATUS GRADA …OSIM BORA…BUKVALNO SVI …OD PRVOG DO POSLEDNJEG… To je lako proveriti na internetu…Tih gradova ima NA DESETINE U SRBIJI…I SVI ONI SU NA JEDNOJ STRANI… A Bor, koji nema status grada, JEDINI je NA.DRUGOJ STRANI… SAM. Dakle ..SVI TI GRADOVI SU ZNALI I ZNAJU ZASTO SU TRAZILI I DOBILI STATUS GRADA .. I ZASTO JE TO VAZNO I BITNO.. Na drugoj strani je BOR …SAM. TO ZNACI DA BOR ZNA …ZASTO JE STATUS GRADA NEBITAN ..I ZBOG CEGA BOR NE TRAZI ,ZBOG CEGA MU NE TREBA…I NEMA STATUS GRADA…A TO ZNACI … BOR JE TAJ KOJI TO SVOJE JEDINSTVENO ZNANJE TREBA DA NESEBICNO PODELI SA DRUGIM GRADOVIMA…Bor treba da to objasni…jer Bor jedini u Srbiji ZNA. Znaci Bor je taj Anstajn ili Nikola Tesla . Bor objasnjava i uci druge..a nije obratno. Naravno…veoma je lako …PRVO: Procitati na internetu LISTU GRADOVA U SRBIJI. Posle toga je veoma lako…kao DRUGO: Procitati LISTU OPSTINA U SRBIJI. Svako dete iz 6.razreda osnovne skole u Srbiji zna da Bor MORA BITI NA PRVOJ LISTI…PO SVIM KRITERIJUMIMA..A NIJE. Bor je na DRUGOJ LISTI. Takodje,svako borsko dete iz 6.razreda zna da je Bor na drugoj listi ZATO STO RONALDO NE DOZVOLJVA DA BOR BUDE NA PRVOJ LISTI.A to znaju na hiljade Borana…Zasto Ronaldo to ne.dozvoljava…takodje Borani odlicno znaju…A cak je i ovde prethodno vec napisano…I Borani,u Evropi u 21.veku…to trpe i cute…I svi mi znamo zasto cute i to trpe…Kao sto i Vi to znate postovani gospodine Ja. E…sa TIM vec vise NEMA SALE. ZAZOR I STRAH GRADJANA BORA NISU TEMA ZA SALU. Kada oni budu neutralisani i otklonjeni,a MORAJU biti… BOR CE DOBITI STATUS GRADA. Toliko i time zavrsavam. Drago mi je da smo diskutovali.

 8. “Ljudi se međusobno varaju, lažu jedni drugima u lice, obmanjuju se laskanjem i prozirno pretvorljivim udvaranjem, a to im često poštenoljudski izgleda nerazmjerno hrabrije nego da jedni drugima kažu golu istinu.”
  ― Miroslav Krleža

  Ajd da dodam, pa dodajte i Vi, gosn Nešo samo kada imate i ako imate volje.
  Odnosno, ako smete.
  Ne, nisam ni provokator, a i ne ismevam. A i zašto bih. Svi smo u istom čamcu. I ja u NGC i Vi u Bgd.
  Nešto sasm razumeo, a to je da je sadašnjim statusom Bor u inferiornom položaju.
  Naravno, i tako je. I vi to velite Ili bar kao da velite. Tome je tako i tako će ostati. A ne treba. Treba drugačije.
  To što sam pročitao, o tome treba razmisliti. Iako nije jasno sročeno, Ja nazirem. U redu.
  A sada na preskok i po sećanju. Ispod terase već saniraju rupu zbog proboja vrelovoda a to treba snimiti i okačiti.
  Najpre o gosn Sosi.
  Ja ga baš i ne cenim i smatram da je glupo da se pentra na leđa homoidima i da sa visine peva kako nam na može niko ništa. A i to, da govori ženskoj osobi da je ružna, kao: Vidi se pi kaka si… Svaki takav javni nastup nailazi na prezir i izaziva smeh. Ali ja nisam uveren u njegove rđave namere. On nije čovek zadatka, ima mnogo boljih za to. Tako mu je naređeno, da bude lokalni tiranin, zavisnik od politike. A ako misli da će ga i sledeće garniture abolirati, mislim da hoće. Ali u gradu ga svi preziru. Samo jedna komšika iz IV mesne misli drugačije. Ali niko ga se ne boji. I to je istina.
  Toliko o njemu.
  Šaja je iz druge priče. Osećam da ste pomislili malčice i na njega.
  On je dostojanstven, odmeren i razuman i rado bi ga video kao nekog ko bi mogao da da kakav koristan savet. Robija mu nije oštetila pamet. Sa njim je bilo lepo. Što se mene tiče, Šaja zaslužuje bistu, negde, makar i na Starom Selištu. Direktnoi neposredno je doprineo tatinom tre’em infarktu, ali, pogledajte Bor od ’80 do ’89. Bor, to je bio Šaja i bili su Miloševići. Za tako nešto, za bistu, Sosa, naravno, ne sme ni da pomisli.
  Mene je Rankić (a smatram da je on čestit momak, lično sam ga upoznao) uveravao da ležimo na ohoho zlata i skupljeg od zlata. I da su cifre iznete u tim dokumentima, elaboratima, svemu što su skupili i dali mi profesori iz Beograda a nadležni za to, da u to ne treba sumnjati.
  To je pitanje svih pitanja.
  Lova. Šuške, gosn Nešo.
  Bogatstvo. Ležati na bogatstvu poderanih gaća. A zašto?
  Jeste li to hteli da kažete? Ako jeste, a niste rekli, tako je.
  Građani, smatram treba da izraze svoj stav o tome kako će se trošiti i krčmiti pola periodnog sistema od Žagubice do Kjjaževca.
  Pitam svog druga stručnjaka za to:
  “Pa zar ga baš toliko ima, da ima svega”
  “Ima. Zlata, platine, paladijuma, germanijuma, litijuma, ima svega. Kao da je sve KOLTAN.
  “Pa zašto ne kažeš”
  “Ako kažem moja ćerka, umesto da studira u Beogradu, biće prostitutka i beskućnik.”
  To je to.
  Uhvatili su nas za mošnice. Ipak blago je blago i mora da se makar zucne. Ja sam gadljiv na poltrone i snishodljive tipove, ali ovakav odgovor svoga druga poštujem.
  Nekakve geografske podele…
  Pa svi znamo da su nam zemljaci u centralnoj Srbiji malo drugačiji. Mislim na Kragujevac i Moravac sa svoje 3 opštine.
  A tek Zapadna Srbija. Tačno je to. Oni su pragmatični, proračunati i smatraju da su pametniji. A za pamet važi kao i za sve drugo Gausova normalna raspodela a ne geografska.
  Ipak, Evo šta mi je kazao poznanik iz Prijepolja
  “Gde sam ja to, kakvi su ovo u Boru ljudi? Ja izađem da nešto radim a komšije mi se smeju sa prozora, niko da pomogne a kod nas nije tako. Vidiš li da neko radi nešto, na primer, pravi put, izađi i pomozi mu, dobro je i za njega i za tebe. Put je opšte dobro”
  Gosn Nešo imamo li mi svoj put?
  Gde je Vaš put?
  Gde je Tvoj put? Pitam Tebe koji ovo čitaš.
  Nit imamo, nit ga gradimo, niti ćemo ga graditi kako stvari stoje.
  Od pitanja RTBa, pitanja svih pitanja, ne tereba odustajati. Nisu tu u pitanju milijarde već desetine milijardi dolara. Moj školsko drug, sindikalac Gara tu nema šta da zucne. Da doda. Da pisne. Kao ni svi paraziti iz Direkcije i Opštine. To je pitanje građana.
  Gosn Nešo, kaže se da je dovoljno da efektivno radi samo RTB Bor pa da svi u Srbiji dignu sve četiri u vis.
  Šta su meni slinavi Amerikanci i Kanađani? Pa njih tek, mnogo više nego pomenutog sadašnjeg, preziru. Pa zar da nam rđe i posle okupacije otimaju? Uostalom oni silaze, oni odlaze, njima gledamo u leđa. Njih se ne treba plašiti.
  Vranjanci, Piroćani, Niševljani, Leskovčani, Makedonci, Nemci, Krajišnici, Albanci, Bosanci, Hrvati, Bufani, Krajinci, 26 sorti ljudi u ovom našem gradu mora da prigovori. Njih se ja pribojavam više nego okupatora.
  Ako imate šta, dodajte, ako neko važan dočuije da se razmenjuju predlozi povodom toka stvari, da traje korešpodencija, ima da okrene ove momke čiji je sajt, koji su se privremeno ućutali i da im pregazi sajt. Ma da ih ugasi.
  Zato ako imate šta, dodajte na ove moje reči. One su se ticale politike, naravno. Ne da se izjašnjavate po toj liniji, već da čujem nešto konkretno jer ništa konkretno i niste naveli

  Parafraza Krleže
  “Politika nije vjestina. To je pitanje dara kao i poezija.
  Nju ljudi locu, nazalost, a ona nije pivo, ona je nadahnuce.”
  ― Miroslav Krleža

  i za kraj

  “Znamo mi vrlo dobro kako izgleda pod tuđim repom, ali bez toga njuškanja ne možemo živjeti.”

 9. P.S.Naravno,u vezi sa poezijom,ovde su citirane kao sto teorija knjizevnosti objasnjava ,,pesme u prozi,, kao specifican knizevni oblik …koje mogu biti napisane potpuno posebno i samostalno,kao bilo koja druga pesnicka forma.. .elegija,sonet, itd…ali mogu biti napisane i ugradjene u neke vece prozne knjizevne forme..roman,novelu,pripovetku,esej..kao ,recimo,kamen je mermerni kamen ugradjen u obican kameni zid.Tada treba biti veoma dobar poznavalac knjizevnosti .kao sto je to gospodin Ja, da bi one bile prepoznate u veoma masivnoj i vecoj formi. Sto se stilske figure,,personifikacije,, naprimer..,,Bor treba da objasni…tice…tu ,,BOR,, … ZNACI RONALDO ………………Kraj (ove ) epizode.

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime