Remont Topionice i Fabrike sumporne kiseline počinje sredinom septembra

2
114

Radnici Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor započeće sredinom septembra radove na otklanjanju nedostataka koji su uočeni tokom skoro jednoipogodišnjeg rada novog pirometalurškog postrojenja.

rtb-topionica-konverter

Biće remontovani delovi sistema u Topionici i Fabrici sumporne kiseline.

U Topionici biće preventivno saniran kotao utilizatora i to, pre svega, u delu spoja kotla sa fleš-peći.

“To je mesto gde se često stvaraju naslage koje smo minirali, pa su se pojedine cevi oštetile. Njih smo dosad “krpili”, a zastoj ćemo iskoristiti da ih što više zamenimo novim, kako bi ta pozicija bila sigurna u narednom periodu. Predstoje aktivnosti i na redlerskom sistemu za otprašivanje gasova ispod kotla utilizatora, pošto se pohabao kako redlerski deo, tako i kutije kroz koje se oni kreću. Na sistemu za vuču gasova saniraćemo duvaljku, odnosno ventilator za vuču gasova iz fleš-peći. Tu ćemo rekonstruisati damper tako što ćemo, umesto dosadašnjeg načina zatvaranja tzv. giljotinom, ugraditi klapnu koja se već pokazala efikasnom na delu gasovoda prema Sumpornoj. Saniraćemo, takođe, i vezu između kotla i elektrofiltera (tzv. guščji vrat), jer smo primetili da gasovi izbijaju i na tom delu kada je sistem “na pritisku”” – rekao u izjavi za “Kolektiv” Slaviša Stefanović, upravnik Topionice.

U odeljenju konvertora i rafinacije konvertor K-4, koji trenutno ne radi, treba da se „dovede“ u osu, s obzirom na to da su merenja pokazala odstupanja.

Anodna peć broj jedan biće generalno remontovana, kao i stara livna mašina.

Posebna pažnja obratiće se na demoler za skidanje anoda koji je u poslednje vreme veoma nesiguran, pa često dolazi do prekida livenja.

Zastoj će se iskoristiti i za sanaciju dela kranske staze neposredno iznad konvertora, jer je nemoguće to učiniti kada oni rade.

I u ostalim odeljenjima odvijaće se manje intervencije u zavisnosti od potreba agregata.

 

Posla biće i u Fabrici sumporne kiseline gde će biti zamenjen deo katalizatora u kontaktnom reaktoru. Planirana je i sanacija zone „D“ mokrog elektrostatičkog filtera.

U delu pranja i prečišćavanja gasova iz fleš-peći zameniće se kompenzator, tzv. spul, ulazna cev, deo gasovoda i ispuna u rashladnom tornju iza skrubera.

Planirano je servisiranje glavne duvaljke za usisavanje topioničkih gasova, čišćenje i sanacija rashladnog tornja, cevi od FRP-a, kao i kontrola i kalibracija kompletne merno-regulacione tehnike i elektrouređaja

 

Većinu poslova obaviće radnici Topionice i Sumporne, dok će za pojedine specifične radove biti angažovana tzv. treća lica (ATB FOD, AD WOOD i „Simens“), piše “Kolektiv”.

(Kolektiv / Bor030)2 KOMENTARA

  1. NOVO pirometalursko postrojenje za koje su grajani drzave Srbije dali STOTINE MILIONA EURA……,,Minirali,, ,,krpili,, ,,ostetile,, ,,saniramo, ,,zamenimo,, pohabale ,,ne radi,,…Nema potrebe da se ,,ovde unosi komentar,, ,,ispusta gasove,, Svaka cast portalu Bor030 na detaljnom informisanju javnosti Srbije…Svi to cenimo…Jedino nedostaje jedan od 523769 popularnih portret -fotogenicnih -fotografija koje su u prethodnim godinama objavljivane na ovom portalu…Kao i jos jedna ,645328 po redu ,,vizionarsk-misionarsko-genijalno-vecno vremenska ,,misao u vidu izjave markantnog lica sa fotografije i Velikog Borskog Vodje.Da objasni ,,cisto nebo nad Borom,, ….Vreme je da mala deca po borskim osnovnim skolama PONOVO,samostalno, spontano i bez ikakvog podstreka i uticaja svojih uciteljica..napisu nove i predivne pesmice sa istim naslovom..o svom borskom ,,Cika Sosi,,

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime