Repertoar “Ateljea 212” pred borskom publikom

Svašta sam u životu video, ali me je ovo zaista impresioniralo – rekao je, a potom to i zapisao u Knjizi utisaka, glumac Branimir Brstina dok je ruku pod ruku sa upravnicom beogradskog „Ateljea 212“ Ivanom Dimić razgledao „kafić“ u Jami. Njih dvoje su, nakon razgovora o uspostavljanju redovne saradnje pozorišta iz Beograda sa Borom i kafe koju su popili na XI jamskom horizontu u društvu rudara, prošetali gradom sa generalnim direktorom RTB-a Blagojem Spaskovskim, i ne škrtareći na komplimentima, uputili reči hvale o gradu, domaćinima (RTB-u) i svemu onome što su 17. maja ovde videli.

Branimir Brstina i Ivana Dimić u društvu Blagoje Spaskovskog obišli Bor / Foto: Kolektiv
Branimir Brstina i Ivana Dimić u društvu Blagoje Spaskovskog obišli Bor / Foto: Kolektiv

Drago mi je što sam u Boru iz više razloga. Najpre, što sam video da je grad ovakav kakav je, a vi koji ovde živite najbolje znate koliko se on razlikuje danas u odnosu na vreme od pre nekoliko godina, kada je krenula neka vrsta njegovog preporoda. Zato bih želeo i voleo, kao što smo nekada svi znali za prugu Beograd – Bar, da se dogodi i kulturna ili umetnička pruga Beograd – Bor i da sva naša umetnička dešavanja ili sve umetničke radionice, od likovnih, preko primenjenih do pozorišnih u kojima i sam učestvujem, naprave stalnu komunikaciju sa ovim gradom koji, kao i naš domaćin Blagoje Spaskovski, pokazuje želju da se takav jedan napredak ostvari. Vidim to jasno i shvatam iz razgovora sa ljudima koje sam ovde upoznao – rekao je Brstina.

Oprobao se i kao rudar - Branimir Brstina / Foto: Kolektiv
Oprobao se i kao rudar – Branimir Brstina / Foto: Kolektiv

I dok je on, kako je i sam zapisao dole pod zemljom, u jamskom „kafiću“, „presrećan što je bio sa ljudima koji jedni drugima govore „Srećno“, upravnicu „Ateljea 212“ impresionirao je i sam ulazak u grad zbog muzeja na otvorenom, zoo-vrt. Ipak, najsnažniji utisak ponela je, kako je rekla, iz Jame.

Upravo su posete takvim mestima situacije zbog kojih sam srećna što sam upravnica jer, u suprotnom, možda nikada ne bih imala priliku da siđem u rudarsko okno. Čast mi je što sam bila u Jami, pa odatle izlazim sa osećanjem divljenja i strahopoštovanja prema najtežem i najhrabrijem poslu kojim se čovek može baviti. Sa Blagojem Spaskovskim dogovorili smo da „Atelje 212“ ima redovan repertoar u Boru, a nama je velika čast da gostujemo kod vas – kazala je upravnica Ivana Dimić.

Ističući da bi svakome, a ne samo njemu, bilo zadovoljstvo da bude domaćin ovakvim ličnostima, generalni direktor RTB-a rekao je da mu je posebno drago što gosti iz sveta glume i pozorišta, koji dolaze u gradove uglavnom noću, jer tada imaju nastupe i predstave, mogu da vide lepote Bora danju.

(Gorica Tončev Vasilić, Kolektiv)