Rešenja testa iz matematike

Drugog dana polaganja male mature budući srednjoškolci polagali su test iz matematike. Na sajtu Ministarstva prosvete objavljena su rešenje testa.

[gview file=“http://195.222.98.42/doc/1_Uputstvo-za-ocenjivanje_ZI-2015_Matematika.pdf“ height=“660px“ save=“1″]

Đaci sutra, poslednjeg dana male mature, polažu kombinovani test sa pitanjima iz istorije, biologije, geografije, fizike i hemije.

Ministar prosvete Srđan Verbić rekao je da je jučerašnji, prvi deo završnog ispita protekao regularno, čemu su se, kako je istakao, svi nadali. Izlaznost na ispit iz srpskog (maternjeg jezika), prema podacima iz sedamnaest školskih uprava je 98,16 odsto.

Ove godine imamo približno 69.000 osmaka i oko 74.000 mesta u srednjim školama, a đake i sutra čeka kombinovani test sa pitanjima iz istorije, biologije, geografije, fizike i hemije.

Preliminarni rezultati završnog ispita biće objavljeni u petak, 19. juna a konačni 25. juna. Upis je 6. i 7. jula.

Ove godine je novina što završni ispit nosi 30 bodova, za 10 manje nego lani. Uspeh u školovanju boduje se sa maksimalnih 70 bodova.

Na završni ispit izlaze svi osmaci, pa i oni koji su polagali prijemni ispit za upis u specijalizovane srednje škole, kao i polaznici programa funkcionalnog obrazovanja odraslih.

(Tanjug / Bor030)