Rock Akademija u Zaječaru

Danas je u Zaječaru otvorena Rok akademija, namenjena mladim i neafirmisanim bendovima kao podrška u sticanju novih znanja iz nekoliko oblasti važnih za što profesionalnije funkcionisanje jednog benda. Rok akademija se održava u sklopu 46. Gitarijade i u njoj učestvuje dvadesetak mladih muzičara.

AUTOR: Milena Mima Ilić

Rok akademija
FOTO by http://toc.rs

U sklopu 46. Zaječarske Gitarijade pokrenute su radionice koje je “Alter Art” razvio sa britanskim partnerima, a vodi ih Darko Saračević iz pomenute travničke organizacije.

Rock akademija se od ove godine uvodi kao prateći program Gitarijade iz želje da se neafirmisanim bendovima pruži dodatni vid podrške i mogućnost da steknu nova znanja iz nekoliko oblasti važnih za što profesionalnije funkcionisanje jednog benda.

Polaznici Akademije su bendovi finalisti 46. Zaječarske Gitarijade, Void inn ( Beograd ), VIS Novi dan i NL8 ( Zaječar ), kao i bend Veto (Bor).

Ovi mladi ljudi svoj prostor su našli u Zadužbini Nikole Pašića u Zaječaru.

Teme radionica su: održavanje i podešavanje gitare i rad na bubnjevima, a do kraja nedelje baviće se metodologijom vežbanja instrumenata i glasa, menadžmentom benda i produkcijom zvuka.

Darko Saračević kaze da se Rock škola sastoji iz tri modula: škole za bendove, škole za tonce i škole za organizatore muzičkih dogadjaja.

Polaznici mogu da nauče sve, od osnovnog kvalitetnog podešavanja instrumenata do menadžerskih poslova koji jedan bend čine uspešnim. Nakon toga radimo na audio produkciji i snimanju demo izdanja.

Ovu školu smo radili u najmanje pet gradova BiH i Srbije, i u svakoj od tih radionica jedan do dva benda su postigli značajne rezultate. Dosta tih mladih bendova sada moze da zaradjuje novac

Tim TOC-a se zahvaljuje Zadužbini Nikola Pašić, odnosno Narodnom muzeju Zaječar, Odredu izviđača “Đorđe Simeonović” i Centru za kulturu grada Zaječara, na pomoći i podršci u organizacije ove obuke.