Rodio voćnjak ispred topionice [VIDEO]

Ispred ulaza u topionicu Rudarsko-topioničarsog basena (RTB) Bor rodio je voćnjak zasađen prošle godine. U lepo uređenoj zelenoj površini sazreli su prvi plodovi višnje.

rtb-dimnjak-visnje

Tokom izgradnje nove topionice i fabrike sumportne kilseline u u krugu RTB-a zasađeno je više od 500 sadnica i oko 200 voćaka koje ove godine već daju plodove što je dokaz da su ekološki uslovi daleko povoljniji nego što su nakada bili.

„Prošle godine u krugu topionice bakra zasađeno je preko 200 sadnica voća (trešanja, višanja, kajsija, breskvi, šljiva, krušaka i jabuka) i oko 500 zimzelenih jelki i breza. Prvi plodovi trešnje, kajsije i breskve već su sazreli. Mogu reći da je trešnja čak slađa od one na pijaci. Danas pokazujemo i dokazujemo da je vazduh u gradu čist, o čemu svedoči bujno zelenilo, kao i ovo voće koje je rodilo ispod topioničkog dimnjaka“, rekao je Spaskovski.

[box type=“shadow“ align=““ class=““ width=““]Na današnji dan pre 55 godina (7. juna 1961.) predsednik ondašnje države Jugoslavije Josip Broz Tito pustio u rad tada novu, sada već staru topionicu bakra.[/box]

(Kolektiv / Bor030)