„Romi u paklu Jasenovca“, knjiga Bajrama Halitija

U borskoj Narodnoj biblioteci juče je održano predavanje o krizi identiteta kod Roma i predstavljena knjiga „Romi u paklu Jasenovca“, drama koja predstavlja sliku Roma za vreme Drugog svetskog rata.
AUTOR: Milica Živković, IST Media

promocija-knjige-Kriza-identiteta-kod-Roma

Žarko Pavlović nas je na početku programa upoznao sa bogatom biografijom autora ove knjige.

Između ostalog, Bajram Haliti je pravnik, novinar i publicista izabran za generalnog sekretara Internacionalne Unije Roma na Sedmom svetskom kongresu Roma.

Haliti je u svom predstavljanju knjige istakao da je ona njegov istraživački rad, koji govori o mučnom stradanju 3,5 miliona Roma ubijenih u Nemačkom logoru za vreme vladavine Trećeg rajha.

„Knjiga obelodanjuje događaje za koje pojedinci nisu ni svesni da su se desile. Želim da ovom knjigom podignem svest ljudi, da vide i znaju našu istoriju, ali iz drugog ugla“, podelio je sa nama Haliti.

Predstavljanje knjige je upotpunjeno interpretacijom stihova iz knjige, koje su nam recitovali Sanja Bazrilović i Žarko Pavlović.

Pisac nam je najavio da će se upravo po scenariju ove knjige na pozornici Ateljea 212 uskoro naći istoimena pozorišna predstava.

Posle predstavljanja knjige, usledilo je predavanje na temu „Kriza identiteta kod Roma“.

Nakon Halitijevog izlaganja, bila je otvorena debata, na kojoj su prisutni imali prilike da predoče svoje probleme u cilju rešavanja istih.

Najveći problem je sama kriza identiteta i diskriminacija. Drugi problem je neobaveštenost, ali nakon rasprave su ipak došli do zaključka da su Romi diskriminisani onoliko koliko to sami dozvoljavaju i da je neobaveštenost problem pojedinaca.