Romska inicijativa mladih „Gypsy Soul“ podelila paketiće predškolcima

Romska inicijativa mladih „Gypsy soul“ iz Bora i Stalna konferencija romskih udruženja građana (SKRUG) Liga Roma iz donacije Inicijative A11 podelila je paketiće za sve predškolce romske nacionalne manjine u gradu Boru.

Vladimir Šainović, predsednik RIM „Gypsy Soul“ kazao je da je sa kolegom iz organizacije Sašom Kamenovićem i nadležnima u SKRUG Liga Roma organizovao donaciju novogodišnjih slatkih paketića predškolacima.

„Kontaktirali smo Jelenu Jankovec pedagošku asistentkinju u predškolskoj ustanovi Bambi u Boru koja nam je pružila pomoć i podršku, organizovala decu i roditelje kako bi smo im podelili paketiće i usrećili našu decu. U ovoj akciji imali smo i deda mraza koji je sa nama ulepšao mališanima ovaj trenutak i slikao se sa njima. Aktivnost je prošla odlično, deca i roditelji su prezadovoljni. Ovom prilikom želim da se zahvalim predškolskoj ustanovi „Bambi“ za podršku u radu sa romskom decom kroz akcije i projekte koje smo organizovali mi kao organizacija a koja traje godinama unazad“, kazao je Šainović.

Jelena Jankovec je istakla da je u vrtićima 41 predškolac romske nacionalnosti i da svi redovno pohađaju pripremni predškolski program.

„Na inicijativu organizacije „Gypsy Soul“, organizovali smo podelu čime smo uspeli da obradujemo sve naše Rome predškolce novogodišnjim paketićima koje im je uručio lično Deda Mraz u sali vrtića „Bambi“. Zahvaljujemo se „pomoćnicima“ Deda Mraza iz ovog romskog udruženja koji su uspeli da izmame dečije osmehe i sreću“, kazala je Janković

Romska inicijativa mladih“ Gypsy soul“ je u ovoj kalendarskoj godini imala brojne aktivnosti na poboljšanju položaja romske zajednice, kroz projekte koji za cilj imaju da se poboljša zdravstveno, obrazovno, stambeno ali i po nama trenutno najbitnije pitanje a to je zapošljivost Roma.

„Kroz projekat sa Helpom Srbija pomogli smo da 100 osoba završi stručne i poslovne obuke kako bi povećali svoju zapošljivosti na tržištu rada, dodelili grantove za samozapošljavanje za 15 nezaposlenih u 2021. godini. Partner smo gradu Boru zajedno sa Domom omladine Bor na projektu „Razvojna podrska za obuku, samozapošljavanje i novozapošljavanje teže žaposljivih grupa“ koji ima za cilj zapošljavanje teže zapošljive kategorije stanovništva na teritoriji grada Bora u 2022. godini i to kroz 15 subvencija za samozapošljavanje i 12 subvencija za novozapošljavanje“, zaključio je Šainović.