Roštiljanjem i tradicionalnim urankom Borani danas slave Međunarodni praznik rada

Prvi maj se kao Međunarodni praznik rada obeležava u znak sećanja na veliki štrajk u Čikagu 1886. godine, kada su se radnici izborili za osmočasovno radno vreme. Borani ovaj radnički praznik slave tradicionalnim urankom na Borskom jezeru.

Generalni štrajk u Čikagu počeo je 1. maja 1886. godine, dva dana kasnije došlo je do sukoba između radnika koji su bili članova sindikata i štrajkbrehera. U sukobe se umešala policija, a četiri pripadnika sindikata je ubijeno.

Sutradan, 4. maja su organizovane masovne radničke demonstracije na trgu Hejmarket. Nepoznata osoba je bacila bombu kojom je ubijeno sedam, a ranjeno 67 policajaca. Osam anarhista je uhapšeno, optuženo za ubistvo i osuđeno na smrt, iako njihova krivica nije utvrđena.

Na prvom kongresu Druge internacionale 1889. odlučeno je da se naredne godine održi velika manifestacija kojom će se proslaviti 1. maj u znak sećanja na aferu Hejmarket u Čikagu. Od tada se na ovaj dan širom sveta održavaju manifestacije, demonstracije i štrajkovi u cilju borbe za veće prava radnika, ali i kao jedan od vidova klasne borbe. Do kraja 19. i početkom 20. veka okupljanja su dobila masovne razmere.

Obeležavanje Praznika rada u Srbiji prešlo je dug put – od zabrane održavanja kojoj su prkosili radnici protestnim šetnjama, bojkotom rada i zborovima, preko prvomajskih uranaka do obaveze koju je uveo Tito 1945. godine. Slavljenje tog praznika predstavljalo je borbu ne samo za radnička, već i za politička prava i slobode.

Tradicija prvomajskog uranka na Borskom jezeru duga je nekoliko decenija. Proslava počinje prvomajskom trubačkom budilicom koja prolazi gradskim ulicama.

Svakog prvog maja se na omiljeno izletište Borana sjati na hiljade ljudi iz samog „grada bakra“ i drugih delova istočne Srbije.

Pečene volove na ražnju u organizaciji sindikata nekada moćnih borskih preduzeća odavno su zamenili roštilji koje posetioci jezera individualno raspaljuju po proplancima i šumarcima.

Vreme ove godine ne ide na ruku izetnicima pa se očekuje manja poseta nego inače, ali nema sumnje da će oni najuporniji i ovoga puta naći način da se dobro provedu.

Centar za kulturu grada Bora pripremio je na Borskom jezeru muzički program koji počinje u 11 sati, ukoliko vremenski uslovi dozvole.

Organizatori uranka su obezbedili besplatan autobuski prevoz 1. maja do Borskog jezera sa polascima iz centra grada, na svakih pola sata od 10 do 14 sati po dva autobusa i povratkom istih sa Borskog jezera sa zadnjim polascima oko 16 sati do Bora.

(Bor030 / Beta / RTS)