RTB Aero klubu kupuje avion

2
55

Rudarsko-topioničarski basen (RTB) Bor planira da donacijom, zajedno sa poslovnim partnerima, ovog proleća kupi mali putnički avion “cesna” za potrebe Aero kluba.

Aerodrom u Boru

“Zajedničkom akcijom uradili smo mnoge poslove u gradu, a Boru dali izgled savremenog industrijskog centra. Sledeće donacije koje pripremamo sa našim poslovnim partnerima vezane su za sanaciju gradskog stadiona FK “Bor'” i kupovinu malog aviona marke “Cesna” za potrebe Aero kluba“, izjavio je generalni direktor RTB Bor Blagoje Spaskovski.

Borski Aero-klub je pre 15 godina dobio sličnu letilicu, na poklon od Aero-saveza Srbije, ali je ona uništena tokom NATO bombardovanja, na aerodromu u Batajnici.

Nabavkom novog, još boljeg aviona, poslovni ljudi iz grada bakra dobiće nove mogućnosti za rad.

Uskoro se očekuje i renoviranje aerodroma koji je izgrađen pre 25 godina, za potrebe sportskih aktivnosti, jer sadašnja dužina piste od 1.080 metara neće biti dovoljna za sletanje većih aviona. Izgrađeni su afsaltni prilazni putevi do aerodroma i završeno opremanje upravne zgrade i velikog hangara.

Asfaltiranjem postojeće staze i dogradnjom još oko 800 metara piste, borska vazdušna luka steći će sertifikat neophodan za obavljanje i međunarodnog saobraćaja.

Borski aerodrom izgrađen je 1985. godine. U osnovi je bio sportski aerodrom, a predviđeno je da se koristi i kao turistički, odnosno kao aerodrom na koji mogu da sleću i laki putnički (poslovni) avioni.

Godinama je bio gotovo zaboravljen, da bi početkom maja 1990. ovde sleteo prvi putnički avion Jata “AN 28”, sa 17 sedišta. Taj avion je, prema i podacima sa interneta, unajmio Jat da bi procenio mogućnosti tržišta linija terciarnog karaktera.

(Tanjug)

2 KOMENTARA

  1. Haa Haa kakva komedija!
    pa svi znamo da avion kupuju za Ludog Blagoja. Resio covek da trosi radnicke pare na visok luksuz

  2. Ako već postoji aero klub dobro je da takav klub ima i svoj avion.

    Što se tiče opaske da se avion kupuje za potrebe direktora RTB-a, smatram da to nije tačno, jer ako RTB ima para da daje donacije sportistima i zdravstvu sigurno ima i para da i sam u svom vlasništvu ima i avion, što u današnje vreme više nije neki preterani luksuz već civilizacijska potreba. Kamo lepe sreće da u Boru ima što više aviona pa makar svi bili vlasništvo RTB-a.

    Neće valjda posle očiglednog napretka RTB-a i celog grada sada neko da kaže da je bilo bolje dok je RTB bio na ivici egzistencije, aerodrom van funkcije, a grad na ivici propasti.

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime