RTB: Aerozagađenje posledica priprema za remont

Epizodna zagađenja vazduha posledica su intenzivnih priprema za predstojeći remont metalurške linije koji će se, prema rečima direktora TIR-a Bobana Todorovića, obaviti od 18. do 22. septembra.

boban-todorovic

U okviru tog petodnevnog zastoja konačno će se sanirati sve ono što je u prošlogodišnjem požaru u fabrici sumporne kiseline stradalo, a što je, generalno, sve vreme pravilo probleme u uspostavljanju „veze“ između nove topionice i fabrike sumporne kiseline.

Zbog tih „loših veza“, od požara naovamo, sporadično se dešava da Sumporna ne može da povuče i preradi sve topioničke gasove, pa zbog toga SO2, kao minulog vikenda, pobegne u atmosferu. Tako se dese kratkotrajna epizodna zagađenja, kojima se za ne više od 25 minuta stane na put.

„Remont ćemo i uraditi kako bismo u potpunosti eliminisali epizodna zagađenja. U toku su završne pripreme za zastoj kompletne metalurške linije i to baš u cilju saniranja posledica štete od požara i otklanjanja nedostataka kod nekih „veznih“ elemenata, kompenzatora i drugih“, kaže Todorović.

Remontom filtera i katalizatora kontaktnog kotla, koji su pretrpeli najveća oštećenja u požaru, biće rešen ovaj problem, pa Todorović nakon toga očekuje optimalne uslove za projektovanu vuču svih gasova, bez emisije u gradu, onako kako je to bilo pre požara.

Plan je da 18. septembra stane šaržiranje topionice, završe se sve konvertorske operacije, ispuste se i u konvertorima prerade svi bakrenci i isprazni fleš-peć. U fabrici sumporne kiseline tada će početi produvavanje zaostalog SO2 gasa i to sušenim vazduhom.

Zamenu oštećene opreme, cevovoda, filtera i katalizatora obaviće basenski radnici i lokalni izvođači radova, a biće to prilika i da se pročiste svi putevi koji topioničke gasove vode u fabriku sumporne kiseline.

U isto vreme, u novoj topionici će se preventivno sanirati kotao-utilizator i to deo gde se on spaja sa fleš-peći.

(Kolektiv)