RTB Bor nije odgovoran za smrt radnice

Tehnolog u flotaciji Rudarsko topioničarskog basena (RTB) Bor Nevenka N. (48), koja je u nedelju ujutro poginula u tom pogonu, nastradala je jer se kretala zabranjenim područjem, pokazali su rezultati kontrole Rudarske inspekcije.

RTBKako je danas saopšteno, obdukcijom je utvrđeno da je Nevenka N. pala na glavu i nastradala usled preloma vratnog pršljena.

Rudarski inspektor pri Ministarstvu životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Nebojša Ilić izjavio je danas za agenciju Beta da je Nevenka N. nastradala u delu pogona koji se renovira i koji je zbog radova bio jasno obeležen tablom.

„Utvrdili smo da je nastradala radnica samovoljno iz nekog razloga otišla u deo flotacije koji inače ne radi, koji se renovira i gde se odstranjuju stare masine. Na tom mestu postoje table gde piše da su radovi u toku i da je zabranjeno kretanje“, precizirao je Ilić.

On je dodao da su time bile ispunjene sve bezbedonosne norme u pogonu.

Prema njegovim rečima, nastradala je imala kvalifikacije i obuku za svoje radno mesto. Po rešenju za posao, rekao je, ona nije imala potrebe da bude na mestu gde je poginula.

Ilić je kazao da je, prema izjavama radnika, Nevenka N. sa posla pošla oko 12.30, da nikome nije rekla kuda ide, ali da je na stolu ostavila mobilni telefon i cigarete.

„Potraga za njom počela je tek oko 15 sati, kada se nije vratila po svoje stvari“, rekao je on.

Iako se sumnjalo da je nastradala propala kroz trule daske i pala sa visine od 15 metara u bunker sa piritom, Ilić kaže da se to ne vidi, i da bi svaki zaključak šta se zapravo dogodilo bio preuranjen.

„Očekuje se da policija i istražni organi utvrde šta se zapravo dogodilo tog dana“, zaključio je Ilić.

(Beta)