RTB Bor ove godine izvezao robu vrednu 193,6 miliona dolara

2
326

Rudarsko-topioničarski  basen (RTB) Bor izvezao je robu u vrednosti od 193,6 miliona dolara u periodu od januara do decembra ove godine.

Foto: Ivan Mitrović (www.bor030.net)

Više od 97 odsto vrednosti RTB-ovog izvoza čini prodaja bakra. Za 28.820 tona bakra prihodovano je 188,3 miliona dolara.

Ostali proizvodi iz borskog basena – srebro, platina, paladijum, selen, plavi kamen i sumporna kiselina – za 11 meseci prodati su u inostranstvu za 5,3 miliona dolara.

“Borski bakar je u ovom periodu prodavan u Nemačkoj, Hrvatskoj, Bugarskoj, Turskoj, Italiji i Grčkoj, a u poslednjih nekoliko meseci izvezeno je i 2.340 tona u Кinu. Velikoj Britaniji i Švajcarskoj je za 11 meseci isporučeno 2,6 tona srebra, a isto odredište imali su i platina i paladijum. Selen iz Bora je prodavan u Poljskoj i Holandiji, plavi kamen u Turskoj, Poljskoj, Mađarskoj i BiH, dok je sumporna kiselina prelazila granice naše zemlje sa Rumunijom, Grčkom Bugarskom, Hrvatskom i Bosnom”, navedeno je u saopštenju kompanije.

Prošlog meseca je RTB Bor na stranom tržitu prodao 2.813 tona bakra, četiri tone selena, 110 tona plavog kamena i dve hiljade tona sumporne kiseline. Plasmanom ove robe prihodovano je 17,46 miliona dolara.

RTB Bor je za 11 meseci 2018. popravio izvozni bilans u odnosu na prošlu godinu za sedam odsto.

“Vrednost prošlogodišnje prodaje robe u inostranstvu je u istom periodu 2017. bila 180,3 miliona dolara”, poručuju iz Rudarsko topioničarskog basena Bor.

Na poslednjoj listi 15 najvećih domaćih izvoznika, koju objavljuje Poreska uprava, RTB Bor se nalazi na devetom mestu.

(Bor030 / Kolektiv)

2 KOMENTARA

  1. Basnoslovni i frapantni rezultati da je RTB Bor ove godine izvezao robu vrednu 193,6 miliona dolara, nedostaje da je Vučićev Ronaldo obznanio, onako fudbalskim žargonom, koliko košta ta proizvodnja bakra i koliki je stepen tehnološkog iskorišćenja bakra od rude do katode (verovatno nije 98%, kao što je proklamovan na dugačko i na široko). Bez toga, svi basnoslovni i bajkolažni rezultati padaju u mutnu, Borske reke, vode . Da li misli Vučićev Ronaldo da će moći zamajavati i Kineze? Može, ako su s navikama i znanjem potkovani kao naši ljudi iz vlasti, koji su dozvolili sebi luksuz i kapitalizaciju da ih laže, maže i veliča nedođija sa čela RTB Bor, kao što laže ptica Sojka na Domu kulture u Boru, da leti, peva što glasnije, jasnije i da se okreće nepomićno oko svoje simetrale.

  2. RTB Bor je postigao neverovatne izvozne uspehe i rezultate, preostaje mu još da izveze svoga čelnika. Najbolje bi bilo da ga preuzmu kinezi, da se malo i njima dokaže ne samo nama i Vučiću. Da potsetim, nekada je RTB Bor izvozio robu u vrednosti od četiristotina miliona dolara, a uvozio robu i opreme za oko sto miliona dolara godišnje, to je “ništa” u odnosu na sadašnjem izvozu, kako kaže nezaobilazni nemenljivi čelnik Sosa.

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime