RTB Bor ove godine izvezao robu vrednu 193,6 miliona dolara

Rudarsko-topioničarski  basen (RTB) Bor izvezao je robu u vrednosti od 193,6 miliona dolara u periodu od januara do decembra ove godine.

Foto: Ivan Mitrović (www.bor030.net)

Više od 97 odsto vrednosti RTB-ovog izvoza čini prodaja bakra. Za 28.820 tona bakra prihodovano je 188,3 miliona dolara.

Ostali proizvodi iz borskog basena – srebro, platina, paladijum, selen, plavi kamen i sumporna kiselina – za 11 meseci prodati su u inostranstvu za 5,3 miliona dolara.

„Borski bakar je u ovom periodu prodavan u Nemačkoj, Hrvatskoj, Bugarskoj, Turskoj, Italiji i Grčkoj, a u poslednjih nekoliko meseci izvezeno je i 2.340 tona u Кinu. Velikoj Britaniji i Švajcarskoj je za 11 meseci isporučeno 2,6 tona srebra, a isto odredište imali su i platina i paladijum. Selen iz Bora je prodavan u Poljskoj i Holandiji, plavi kamen u Turskoj, Poljskoj, Mađarskoj i BiH, dok je sumporna kiselina prelazila granice naše zemlje sa Rumunijom, Grčkom Bugarskom, Hrvatskom i Bosnom“, navedeno je u saopštenju kompanije.

Prošlog meseca je RTB Bor na stranom tržitu prodao 2.813 tona bakra, četiri tone selena, 110 tona plavog kamena i dve hiljade tona sumporne kiseline. Plasmanom ove robe prihodovano je 17,46 miliona dolara.

RTB Bor je za 11 meseci 2018. popravio izvozni bilans u odnosu na prošlu godinu za sedam odsto.

„Vrednost prošlogodišnje prodaje robe u inostranstvu je u istom periodu 2017. bila 180,3 miliona dolara“, poručuju iz Rudarsko topioničarskog basena Bor.

Na poslednjoj listi 15 najvećih domaćih izvoznika, koju objavljuje Poreska uprava, RTB Bor se nalazi na devetom mestu.

(Bor030 / Kolektiv)