RTB dobija profesionalni menadžment, sutra raspisivanje tendera

U četvrtak 29. decembra, biće raspisan tender za izbor profesionalnog menadžmenta Rudarsko topioničarskog basena (RTB) Bor, najavio je generalni direktor ove kompanije Blagoje Spaskovski.

Prema Unapred pripremljenom planu reorganizacije (UPPR) RTB Bor ima obavezu da do kraja 2016. godine raspiše tender za izbor profesionalnog menadžmenta.

„RTB je u stanju da izmiruje sve obaveze preuzete iz UPPR-a koji je prošlog meseca potvrđen u Privrednom apelacionom sudu u Beogradu. Plaćene su sve obaveze za javne prihode (rudna renta, ekološka taksa, prihodi lokalnim samoupravama Bora i Majdanpeka), a redovno se, pored zarada i tekućih obaveza dobavljačima, izmiruje i rata kredita uzetog od kanadske EDC banke za izgradnju nove topionice u Boru.

Od obaveza preuzetih iz UPPR-a ostalo nam je da u ovoj godini objavimo tender za profesionalni menadžment, i to ćemo uraditi u četvrtak, 29. decembra, ali i nastaviti da ispunjavamo ostale obaveze. Jer, potvrda UPPR-a u beogradskom Apelacionom sudu obavezuje nas da sve što nalaže ovaj pravno-ekonomski dokument i izvršimo jer su RTB-u Bor, u vreme realizacije UPPR-a, dugovi otpušteni, a ne otpisani. Neispunjenje bilo koje obaveze odvelo bi RTB Bor u stečaj, a to ne smemo dozvoliti.“ – izjavio je Spaskovski.

Ministar privrede Srbije Goran Knežević nedavno je izjavio da država očekuje strateškog partnera za RTB Bor i da se o tome razgovara sa dosta potencijalnih investitora On je pre nedčji dana dodao da nekoliko firmi radi analizu poslovanja RTB-a da bi se znalo čime se raspolaže i kako bi se, kako je rekao, „njihova zainteresovanost pretočila u ugovor o strateškoj saradnji i privatizaciji RTB-a“.

„Važno je to što je država preko UPPR ozdravila RTB Bor i omogućila da ta kompanija može da funkcioniše na tržištu i ispaćuje svoje obaveze“, istakao je Knežević.

Po osnovu UPPR-a borskoj kompaniji je otpisan dug od 900 miliona evra stvaran decenijama unazad.

(Kolektiv / Beta / Bor030)