RTB dobio sertifikate za primenu ISO standarda

2
30

Rudarsko-topioničarski basen Bor je dobio najsavremenije sertifikate za kvalitet rada, zaštitu sredine i bezbednost na radu, koji će poboljšati poslovanje.

rtb-dodela-sertifikata

Direktor “Lloyd’s Register LRQA” iz Beograda Vladimir Ćosović uručio je zameniku generalnog direktora RTB-a za ekonomske poslove Mirjani Antić sertifikate ISO 9001 (potvrda kvaliteta rada), ISO 14001 (zaštita životne sredine) i OHSAS 18001 (zaštita bezbednosti i zdravlja radnika).

“Ovo je veliki dan za RTB jer smo, posle novih tehničkih rešenja u metalurgiji i u rudarstvu, uveli i standarde integrisanih sistema menadžmenta. Time smo stvorili uslove da se poboljšaju ukupne performanse RTB-a koji u svojoj dvanaestoj deceniji rada dobija još jedan znak da je dugovečna kompanija koja u narednom periodu treba da posluje još uspešnije”, rekla je Antić za Tanjug.

Ona je navela da dobijanje sertifikata znači i veliku obavezu u skladu sa dobijenim standardima.

“Nadamo se da ćemo ovo što smo formirali kao dokumentaciju dosledno primenjivati u praksi i time, pored već uvedenih tehničkih usavršavanja u proizvodnji, doprineti poboljšanju performansi i ukupnog imidža RTB-a”, kazala je Antić.

Ćosović je Tanjugu rekao da je RTB kada je reč o ISO 9001 standardu prepoznat kao kompanija koja proizvodi anodni i katodni bakar, kao i ostale proizvode na najvišem nivou.

“Ali, ovo je još jedan razlog da se što više pridržava standarda koje već primenjuje unutar proizvodnih procesa. ISO 14001 je veoma zahtevan standard i kada se proverava da li su ispunjeni uslovi za dobijanje sertifikata, na terenu morate da potvrdite veliki broj parametara koji pokazuju da li kompanija zaista upavlja svim ovim procesima koji se tiču zaštite životne sredine. U to smo se uverili i razlika između onoga što je bilo na početku prošle godine i sada je velika”, kazao je on.

Ćosović je naglasio da smo danas svedoci da nova topionica i tehnologija daju željene rezultate, kao i da je vazduh u Boru čistiji. On dodaje da RTB Bor, kao tržišno orijentisana kompanija, mora da prati svetske trendove koje nameću najveće kompanije i da ide u korak sa njima da bi opstao u tržišnoj utakmici.

Predstavnik rukovodstva RTB-a za integrisane sisteme menadžmenta (IMS) Slaviša Buđelan smatra da je ovo veliko priznanje radnom timu kombinata bakra sastavljenom od predstavnika svih njegovih organizacionih celina.

“Ovaj projekat je nastavak naših obaveza (uvođenje integrisanih sistema menadžmenta u novu topionicu i fabriku sumporne kiseline) koje je RTB preuzeo potpisivanjem aneksa G ugovora sa SNC Lavalinom. Međutim, poslovodstvo RTB-a je to prepoznalo kao dobru stvar i odlučilo da je primeni u celoj firmi”, naglasio je Buđelan.

Najvažnije je, prema njegovim rečima, da je dokumentacija koja se sastoji od 31 procedure i sedam zajedničkih uputstava, kao i serije uputstava za rad koji prate tu dokumentaciju “pokrila” sve procese u RTB-u.

(Tanjug)

2 KOMENTARA

 1. E eto nama slike i prilike KVAZI NAUCNOG RADNIKA I MANIPULATORA KOJI JE BESKRAKTERNO BICE ZLA U CIJEM IMENU NEMA NI PRVO SLOVO OD COVEKA. Gospodine Spaskovski ostavite se manipulacije i ludiranja, godine su vam odmakle i ostali ste nezhvalni zivotu i ljudima koji vas stite. Ko zna zasta je to dobro, eto naprimer danas kada su zadusnice vi otvarate svecano ponovo prepravljivan i doradjivan Hotel Jezero na Borskom Jezeru. Ko zna zasta zasto je eto to dobro. Svi standardi i JUS, i ISO i ASA ne mogu pokriti lazi borskog zla koje se nadvija nad nama kao secivo strave, otkida glave i otima ljudima radna mesta, gasi odeljenja i fabrike manjeg tipa, STANDARD I SERTIFIKAT ne znace da govorite ISTINU vec da pokusavate da zataskate neistinu koja je zaista ISTINA. Neces ti Blagoje Spaskovski biti otac BORA, odlazi i ne pljuj lazi po nama za rad kapitala koji je bacen u vetar i braniti VLADU. To sto drze u rukama dato od gospodina COSOVICA, moze biti placeno predizborno ispravljanje svih VLADINIH lazi u koje je ulozena ogromna INVESTICIJA a sada je pomoc za dobijanje glasova. RTB ce se prodati pa cak znas ti dobro i ko su suplementi za otkup i cenu. Mi nismo KVAZI zitelji ali ti jesi KVAZI covek i egzekutor nasih glava i to je istina prava, ostalo je samo farsa. Pokazujete vasu INFERIORNOST a u EUFORIJI bezumlja ili maloumlja u ludilu nistavila i straha od otimanja moci. SRBIJA je majka zemlja u kojoj se na zalost kupuju diplome srednjoskolske pa sve do masters studija i to Vam je poznato ali svi precutno prelazite preko toga. KOME TO SMETA AKO PLIVAS U NOVCIMA I NEKRETNINAMA. Ko ce sada dokazati gde je tu istina onima koji ne poznaju BOR.
  VRLINA MOJA

  Moja je vrlina moj karakter,
  moja je vrlina moj bunt, borba
  zelja da stranc ne seta zemljom
  da je ne meri i kroti silom svojom
  vrlina je moja majka srpska
  majka koja ljula besiku i sina
  i zensku bebu poput Jovanke.
  Orleanka je sila vec od muske
  vrlina je moja da volim kolevku
  da volim rod svoj andjeosku zmelju
  Srbiju koju zele da ubiju silinom
  mentalno bolesnog uma, ludaci
  Vrlina je moja svaka ljubav lepote
  sloboda srca i sloboda uma, strah
  strah je nepoznato ime koje utice
  na one koji se boje, one kojima
  strah trese odelo i svelo postaju
  prasina srama u knjigama istorije
  i ime moje ostace VRLINA…..

  NECU BITI SUZANJ TVOJ

  Ja prezrenosat svoju sklanjam
  da ne spotice sa puta, ne saplice
  me ta grozota ljuta, suzanj nisam.
  niti biti mogu, moj karakter stvara
  otpor prema slogu vlada i nikada
  nisam imala tu muskost koju nose
  ja sam zena borbe i zena otpora,
  zena borbe i misli koja tera uz glas
  na spas, zena sveta i osveta za zlo
  Jovanka Orleanka,zena duha i slobode
  i ispred svakog koji muskost nosi
  izlazim slobodno u slobodi uma svoga
  i prolazim ispred maca koji sece glave
  i umreti nije strah…..suzanj biti to je krah..

OSTAVITE KOMENTAR:

Please enter your comment!
Please enter your name here