RTB: Drama se nastavlja

 Sudbina tendera za privatizaciju RTB-a je još neizvesna. Odbor za nadzor i sprovođenje Akcionog plana za restrukturiranje i privatizaciju RTB Bor na sastanku koji je održan u četvrtak nije doneo odluku o nastavku pregovora sa drugoplasiranim ponuđačem – konorcijumom lonkonskog investicionog fonda "ORN" i kiparske firme "Ist Point".

Novoosnovani Odbor za nadzor i sprovođenje Akcionog plana za restrukturiranje i privatizaciju RTB Bor, koji je Vlada Republike Srbije imenovala, je zbog kompleksnosti materije odložila donošenje odluke o nastavku procesa privatizacije.

 Odbor čine: ministar rudarstva i energetike Aleksandar Popović, ministar finansija Mirko Cvetković, ministar zaštite životne sredine Saša Dragin, ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić i vršilac dužnosti direktora Agencije za privatizaciju Vesna Džinić, za Predsednika Odbora izabran je ministar za ekonomiju i regionalni razvoj Mlađan Dinkić.

Dosadašnji odbor činili su:
Radomir Naumov, Predrag Bubalo, Mlađan Dinkić, Aleksandar Popović, Slobodan Lalović i Miodrag Đorđević, a prethodni saziv je na osnovu tumačenja pravnih stručnjaka odbacio pregovore sa drugorangiranim ponuđačem i predložio novi tender.

Sastanak će kako je najavio Dinkić biti nastavljen u ponedeljak 25. juna, na kome bi se razmotrile mogućnosti nastavka pregovora sa ORN i Ist Pointom, sa jedne strane, i raspisivanje novog tendera sa druge strane.

Dinkić: Drakulić može ako poboljša uslove 
Dinkić je najavio mogućnost nastavaka pregovora sa drugoplasiranim "Ist Pointom" Zorana Drakulića koji je na tender učestvovao u konzorcijumu sa fondom ORN, ali samo pod uslovom da se ponuda poboljša. Insistiraće se na ulaganiima u zaštitu životne stredine i na socijalnom programu
 Zvonko Živaljević ne odustaje
Predstavnik Sindikata Metalaca RTB-a Bor, Zvonko Živaljević  nezadovoljan je  mogućnošću da se privatizacija nastavi po postojećim uslovima. On je najavio istrajnu sindikalnu borbu kako bi se sprečila prodaja 100% imovine preduzeća i predlaže novu strategiju po kojoj bi većinski vlasnik ostala država.
RTB – firma od posebnog značaja
Lokalna samouprava u Boru će pokušati da RTB "Bor" nametne Vladi RS kao preduzeće od izuzetnog značaja da državu. Preduzeća koja imaju takav status se ne prodaju!