RTB: Gradićemo 50 novih kuća svake godine

Rudarsko topioničarski basen (RTB) će na teritoriji opštine Bor u naredne četiri godine pomoći izgradnju 200 kuća

Blagoje Spaskovski

Nove kuće će se graditi radi zbrinjavanja porodica čije su kuće ugrožene površinskim kopom, za višečlane porodice koje žive u Samačkom hotelu ali i ua mlade i stručne kadrove zaposlenih u kombinatu bakra.

Po rečima Blagoja Spaskovskog, generalnog direktora RTB-a, ovaj projekat treba da utiče na poboljšanje života ljudi u Boru.

“Novi objekti biće prvenstveno namenjeni stanovnicima kraj površinskog opa i takozvanog „Sarajevskog sela“, a onda i za višečlane porodice koje žive u Samačkom hotelu. Deo kuća namenjen je za mlade bračne parove i stručne ljude koje rade u RTB-u“

izjavio je Spaskovski

RTB ima u planu da posle preseljenja porodica sa površinskog kopa u Bor, sruši zgrade u kojima su trenutno smeštene porodice i zagradi prolaz koji je trenutno naseljen jer predstavlja ruglo ove opštine.

Prema rečima Spaskovskog, finansijska konstrukcija ovog projekta je oko dva miliona evra. Deo sredstava se odvaja iz RTB-a a drugi ide iz kredita i delom iz fonda Evropske zajednice koji pomaže ili unapređuje uslove življenja stanovništva u Srbiji. Četvrti deo će biti iz fonda Svetske banke.

„Kao što je direktorka ove ustanove prilikom posete Boru rekla, pomoći će nam jeftinim kreditom, gde će jedan deo biti kredit, a drugi deo fonda je poklon, što je pravilo Svetske banke“

napomenuo je Spaskovski.

Definitivni dogovor vezan za realizaciju ovog plana između RTB-a i firme „Steko“ iz Bijeljine, trebao bi da se završi do 15. juna ove godine u Ministarstvu odbrane.

Ovi stambeni objekti će moći da se otkupe u periodu do 40 godina, a direktor Spaskovski je obećao niske kamate, gde će u proseku jedan stambeni objekat od 60 metara kvadratnih koštati 14 – 15. 000 evra.

„Prve montažne kuće će biti sagrađene u naselju Bor II, tu imamo olakšicu jer već postoji izvedena kanalizacija i struja, tako da radovi mogu odmah da počnu po potpisivanju ugovora“

zaključio je direktor kombinata bakra.

INFO: www.istmedia.rs