RTB i dalje među najvećim domaćim izvoznicima

Trend proizvodnje u Rudarsko-topioničarskom basenu (RTB) Bor je takav da se ova kompanija (ponovo) našla na listi najvećih domaćih izvoznika koju je objavljuje Ministarstvo finansija i privrede. U najvećem domaćem kombinatu plemenitih metala tokom sedam meseci tekuće godine proizvedeno je pola tona zlata, skoro 3 tone srebra i 21.605 tona najkvalitetnijeg katodnog bakra.

rtb avion

Pogoni Topionice i rafinacije za sedam meseci preradili su 137.692 tone suvog koncentrata i isključivo iz domaćih sirovina proizveli 25.921 tonu anoda, odnosno 21.605 tona katoda. Borski metalurzi su, takođe, u sedmomesečni bilans upisali i proizvodnju 4.838 tona dipforming žice, 748 tona bakar-sulfata (plavog kamena) i 54.868 tona sumporne kiseline. U Livnici su, s druge strane, linija bakra, mesinga, bronze i livnica fazonskih odlivaka ukupno dale 875 tona proizvoda.

RTB livenje

Majdanpečki i borski rudari su od početka godine iskopali devet i po miliona tona rude, što je u poređenju sa prošlogodišnjih 7,8 miliona tona bolje za 20 odsto, a iz nje je „izvučeno“ ukupno 20.660 tona bakra u koncentratu. Za sedam meseci sa majdanpečkog i borskih ležišta uklonjeno je i 19,2 miliona tona raskrivke, pa su ukupne iskopine u ovom periodu bile „teške“ 28,7 miliona tona.

rtb-kop-krivelj-2013

„Ovi rezultati su doprineli da se RTB Bor nadje na listi 15 najvećih izvoznika u Srbiji, jer je, prema podacima Uprave carina, od januara do jula ove godine kompanija izvezla robu u vrednosti 73,9 miliona evra“, rekla je agenciji Beta portparol RTB-a Gorica Tončev Vasilić.

Na listi 15 najvećih domaćih izvoznika koju je sačinilo Ministarstvo finansija i privrede (na osnovu podataka Uprave carina) našla su se preduzeća – Fiat automobili Srbija (Kragujevac), Naftna industrija Srbije (Novi Sad), Tigar Tyres (Pirot), HIP – Petrohemija (Pančevo), Hemofarm (Vršac), Gorenje (Valjevo, Stara Pazova), RTB Bor (Bor), Ball Pakovanja Evropa Beo (Beograd), Tarkett (Bačka Palanka), Yura Corporation (Rača, Niš, Leskovac), Impol Seval (Sevojno), Golden Lady – Valy (Beloševac), Tetra Pak Production (Beograd), Sirmium Steel (Sremska Mitrovica), Leoni (Prokuplje).