RTB isplatio obeštećenje poljoprivrednicima

Oko dve stotine domaćinstva u selima Brezonik i Krivelj kojima su usevi stradali ove godine od dima iz borske topionice, dobila su od RTB-a između 1.000 i 150.000 dinara, saopšteno je iz kombinata bakra.

Oko dve stotine domaćinstva u selima Brezonik i Krivelj kojima su usevi stradali ove godine od dima iz borske topionice, dobila su od RTB-a između 1.000 i 150.000 dinara, saopšteno je iz kombinata bakra.


 

Svi meštani Brezonika i Krivelja koji su podneli zahtev za obeštećenje opštinskoj Komisiji za procenu štete nastale radom topioničkih agregata, njih oko dve stotine isplaćeni su u petak, 3. septembra.

 

Jednokratnu isplatu od 1.000 do 150.000 dinara dobila su domaćinstva koja su po proceni stručne komsije oštećenja radom topionice.

 

RTB je odgovorna kompanija i podrazumeva se da sva šteta koja je prouzrokovana radom topionice, znači ona koju su stručnjaci (agronomi) okarakterisali kao takvu, mora da bude nadoknađena. Komisija sastavljena od predstavnika Opštine i TIR-a najpre je obišla kriveljski i brezonički atar i nakon toga sačinila izveštaj o pričinjenoj šteti na poljoprivrednim kulturama. Dokument nam je prosleđen, proverile su ga stručne službe i na osnovu toga sva domaćinstva su dobila onoliko para na koliko je procenjena šteta koju su pretrpela – izjavio je za „Kolektiv“, Boban Todorović – direktor Topionice i rafinacije.

 

U cilju sprečavanja neželjenih efekata smo, zato, sa Ministarstvom za ekologiju i prostorno planiranje potpisali protokol po kojem država treba da obezbedi još jednu mernu stanicu. Ona će biti pokretna i, za početak, instalirana u ataru sela Krivelj, tako da ćemo sa njom imati pravovremene podatke o kvalitetu vazduha odatle, a to će nam svakako biti od velike pomoći ubuduće – dodao je direktor.

 

TIR nije ovako masovno isplaćivao odštetu meštanima okolnih sela, koja su pogođena radom topionice, gotovo 50 godina, još od 1961. godine (kada je i postojeća topionica počela sa radom).

 

U „zlatno doba“ RTB-a kada je topionica radila punim kapacitom, a emisija štetnih gasova bila na vrhuncu, nije bilo zahteva za obeštećenjem.

 

Sa zahtevima se počelo nedavno, kada je proizvodnja daleko umanjena, a ekonomska situacija mnogo lošija.

 

Nadležni u RTB-u kažu da je bilo pokušaja zloupotrebe ove neprijatne situacije od strane meštana koji su želeli da i više puta naplate štetu za isto imanje.