RTB može biti lokomotiva razvoja Srbije

Rudarsko-topioničarski basen (RTB) Bor, sa strateškim partnerom kopanijom Zijin, može biti lokomotiva razvoja Srbije, izjavio je danas ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Prema njegovim rečima rudarstvo je velika razvojna šansa a projekat „Timok“ u okviru koga je jedno od najbogatijih svetskih nalazišta bakra i zlata „Čukaru Peki“ kod Bora, uz razvoj RTB-a, mogu puno da utiču na ubrzani privredni razvoj zemlje.

Antić je rekao da RTB sa strateškim partnerom Zijinom može da bude lokomotiva razvoja Srbije i da bi ako bude sinergije sa projektom „Timok“, što je izvesno, RTB mogao u periodu od šest godina da počne da proizvodi između 200.000 i 250.000 tona bakra godišnje iz sopstvenih koncentrata.

„To će nas staviti na treće mesto po prizvodnji barka u Evropi i RTB će učestvovati sa oko pet odsto u BDP-u samo sa proizvodnjom bakra“, naglasio je Antić.

Antić je naglasio da je RTB bio veliki problem za budžet Srbije, ali da sada predstavlja veliku razvojnu šansu koju će država da iskoristi.

(Bor030 / Tanjug)