RTB može biti lokomotiva razvoja Srbije

2
497

Rudarsko-topioničarski basen (RTB) Bor, sa strateškim partnerom kopanijom Zijin, može biti lokomotiva razvoja Srbije, izjavio je danas ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić.

Prema njegovim rečima rudarstvo je velika razvojna šansa a projekat “Timok” u okviru koga je jedno od najbogatijih svetskih nalazišta bakra i zlata “Čukaru Peki” kod Bora, uz razvoj RTB-a, mogu puno da utiču na ubrzani privredni razvoj zemlje.

Antić je rekao da RTB sa strateškim partnerom Zijinom može da bude lokomotiva razvoja Srbije i da bi ako bude sinergije sa projektom “Timok”, što je izvesno, RTB mogao u periodu od šest godina da počne da proizvodi između 200.000 i 250.000 tona bakra godišnje iz sopstvenih koncentrata.

“To će nas staviti na treće mesto po prizvodnji barka u Evropi i RTB će učestvovati sa oko pet odsto u BDP-u samo sa proizvodnjom bakra”, naglasio je Antić.

Antić je naglasio da je RTB bio veliki problem za budžet Srbije, ali da sada predstavlja veliku razvojnu šansu koju će država da iskoristi.

(Bor030 / Tanjug)

2 KOMENTARA

  1. Ovoga coveka za predsednika vlade , uvek kulturan odmeren miran i stalozen radio i dalje radi za dobrobit ovog naroda i postenog radnika

  2. Uvažena gospodo prof. dr Vladimir Krstić, i prof. dr Borislav Dačić vi Vladi nudite stručnu pomoć za oživljenje RTB Bor, što je pohvalno s vaše strane. Vi niste sagledali drugu stranu medalj. Naime RTB Borom rukovodi i vodi Spaskovski, koji je stavio kadrove i doktore nauka i vrhunske inženjereu zapećku, razjurio i neki su umrlim od tortura i nipodaštavanje, samo ato što su imali znanje i svoje ja, a nisu bili poltroni, šlihteri i klimoglavci. Čelnik RTB Bor je sve i svja u ovom kombinatu i šire sa ogromnim uticajem na prvom čoveku zemlje i kao margarin meša se u sve. Tako, ministar Antić očekuje da RTB Bor bude vodeći proizvođač bakra u Evropi. Bio je i biće pod uslovom da ga ne unapređuje sadašnji čelnik Spaskovski. On je RTB Bor doveo na nivou 1938. godine, po proizvodnji i proizvedenog asortimana proizvoda: bakar, srebro i zlato. Za proivodnju do 250.000 tona bakra, Antiću, treba otvoriti rudnike i povećati kapacitet topionice bakra. Sadašnja topionica je rekonstruisana i ima kapaciteta 80 kt, stara je imala 165 kt bakra. Bogami potrebne su velike investicije i vremena za to, ali bez Spaskovskog. On je šampion za laži i bajkolaži i zna dobro da radi sa parama, pogotovu u magli.

OSTAVITE KOMENTAR:

Please enter your comment!
Please enter your name here