RTB: Na prodaju 31. avgusta

 Ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić izjavio je juče da će se ponovljeni tender za privatizaciju RTB-a Bor održati 31. Avgusta, a da će proces prodaje biti završen do kraja godine. Nova početna cena glasiće 340miliona dolara, a minimalne investicije moraju biti 180 miliona dolara.

Ova izjava usledila je pošto je Republički Sekretarijat za zakonodavstvo prethodno doneo odluku da se raspiše novi tender za privatizaciju RTB-a Bor jer je prethodni tender završen posle potpisivanja kupoprodajnog ugovora Vlade Republike Srbije sa rumunskom firmom "Kuprom". Da potsetimo, kompanija "Kuprom" potpisala je sa srpskom Vladom 5.marta ugovor na 400 miliona dolara, da bi on već 25.aprila bio raskinut zato što “Kuprom” nije dostavio bančane garancije da će isplatiti pomenutu sumu.

EKOLOGIJA NA 1. MESTU
Uslovi novog tendera biće rigorozniji, pored više početne cene (sa 260 miliona početna cena je povećana na 340 miliona) i minilanih investicija od 180 miliona, od potencijalnih kupaca će se zahtevati što bolji plan za rešavanje nagomilanih ekoloških problema u Boru i poštovanje ekoloških normi u oblasti zaštite životne sredine.

PROIZVODNJA UZ SUBVENCIJE
Da bi se održao minimum proizvodnje u RTB-u do kraja godine potrebno je da se daju subvencije iz republičkog budžeta. Kako je izjavio minister Dinkić, ovim potezom će se poslati dobra poruka zainteresovanim firmama za kupovinu RTB-a, jer ukoliko proizvodnja stane niko neće želeti da kupi firmu koja ne radi.