RTB: Nastavak prodaje

 Mlađan Dinkić ministar ekonomije i regionalnog razvoja izjavio je danas da se pregovori sa drugoplasiranim na tenderu za kupovinu RTB „Bor“, konzorcijumom fonda ORN i firme Ist point, nastavljaju 25.juna u ponedeljak.  


 Kako su objavili domaći mediji, Dinkić je izjavio kako će komisija za restrukturiranje RTB-a, na osnovu odluke Odbora za privredu i finansije Vlade Republike Srbije, doneti i formalnu odluku o nastavku privatizacije ovog srpskog giganta. Britanski fond ORG koji je na tenderu nastupio sa kiparskom firmom „Ist Point“ Zorana Drakulića započe će pregovore o kupovini RTB-a "Bor" u ponedeljak 21. juna.

Vlada Srbije insistiraće na postovanju ekoloških normi i na programu za trajno rešavanje ekoloških problema u Boru, kao i na socijalnom programu.

"Tražićemo jaču ekološku zaštitu, nego što je to bio plan sa Kupromom, jer nismo zadovoljni kako je taj deo bio dogovoren sa njima. Mislim da je važno da imamo kontinuiranu proizvodnju u Boru, ali ne smemo to da imamo na uštrb zagađenja životne sredine i zrdavlja građana", izajvio je Dinkić.

Da podsetimo

Sa prvoplasiranim na tenderu – rumunskom kompanijom "Kuprom", Agencija za privatizaciju je raskunula ugovor vredan 400 miliona dolara koji je potpisan 5. marta 2007.godine, zato što rumunska firma nije dostavila bankarske garancije da će isplatiti pomenutu cenu.

Pored rumunskog "Kuproma" i konzorcijuma "ORN" i "Ist Point" u trku je još učestvovao kiparski "Almako".

Rankić protiv privatizacije

Predsednik Opštine Bor, izjavio je da njegov cilj da spreči privatizaciju RTB-a po modelu Vlade Republike Srbije. On je na nedavno održanoj konferenciji za novinare povodom godinu dana vladavine rekao kako je jedan njegov cilj ispunjen – sprečena je prodaja borskog kombinata bakra.

Sa negodovanjem je primio vest o nastavku privatizacije i nastojaće da je onemogući. Rankić se zalaže za model dokapitalizacije u kome bi država imala udeo od 51% , a građani besplatne akcije.

Sindikati uz Rankića

Dragan Aleksić iz Samostalnog Sindikata i Zvonko Živaljević ispred Sindikata Metalaca takođe podržavaju opštinski model i najavljuju masovne proteste sa radikalnim sindikalnim metodama kako bi se sprečila privatizacija.

Građani i radnici Bora podeljeni

Radnici i građani Bora su podeljenih mišljenja o privatizaciji RTB-a, dok neki smatraju da je prodaja jedino spasonosno rešenje za probleme u preduzeću koje je bilo uzor svim firmama u regionu, drugi su protiv privatizacije i smatraju kako je najsigurnije da se ostane državna firma.

Na Formu Bor030 se već duže vremena diskutuje o privatizaciji, te vas pozivamo da iznesete svoje mišljenje.