RTB: Konvertor u Topionici nije eksplodirao

Nadležni u Rudarsko-topioničarskom basenu (RTB) Bor saopštili su danas da se nikakva eksplozija u Topionici bakra nije dogodila.

Foto: Bor030 arhiva

Nadležni u borskom kombinatu dematovali su objave u medijima i na društvenim mrežama da se u Topionici bakra „dogodila eksplozija sa velikom materijalnom štetom“.

„Ovde smo da demantujemo priču koja se danas pojavila u sredstvima informisanja, a to je najbolje uraditi sa lica mesta. Ovde nema nikakvih problema, proces proizvodnje teče sasvim normalno, niko nije povređen, nema nikakve materijalne štete. Konvertor broj 4 radi uobičajeno. Apsolutno nikakvog zastoja u topionici nije bilo i priča koju su mediji danas plasirali jednostavno nije tačna“, izjavio je dr Ivan Najdenov rukovodilac radne jedinice konvertori-rafinacija u borskoj Topionici.

Prijave za širenje dezinformacija

Foto: Bor030 arhiva

Generalni direktor RTB-a, pojasnio je da je „iskričenje“ iz konvertora sastavni deo proizvodnog procesa i najavio krivične prijave za širenje dezinformacija.

„Ovo je topao proces, iskričenje iz konvertora se dešava svaki čas i normalna je pojava prilikom topljenja bakra. Ne smemo dozvoliti da se u medijima zloupotrebljava nešto što je potpuno uobičejana stvar, moramo pokrenuti krivične postupke protiv onih koji su izazvali ovakvu situaciju u javnosti“, izjavio je Spaskovski.

(Bor030 / Kolektiv)