RTB očekuje otpis 90 odsto dugovanja

Generalni direktor Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor Blagoje Spaskovski izjavio je da očekuje da će se poverioci tog preduzeća saglasiti o otpisu 90 odsto potraživanja koja iznose 900 miliona evra.

blagoje-spaskovski-2016

„Od 1,25 milijardi evra ukupnog duga RTB-a stari dug je oko 900 miliona evra i nastao je pre 2000. godine. RTB nije u stanju da vrati dugove iz prošlog veka i to mora jasno da se kaže. Može i mora da vrati oko 350 miliona evra kreditnog zaduženja za novu topionicu i kupovinu rudarske opreme“, kazao je Spaskovski, saopštila je pres služba RTB-a.

Navedeno je da će se poverioci RTB-a izjašnjavati 6. i 7. jula o Unapred pripremljenom planu reogranizacije (UPPR) RTB-a kojim je predviđen otpis 90 odsto starog duga preduzeća i otplata dugovanja za koja su date državne garancije ili neka druga obezbeđenja.

rtb-kop-veliki-krivelj

Predloženo je da RTB nastavi da posluje kao novo privredno društvo koje bi za osam godina ismirilo 10 odsto starih dugova prema svim neobezbeđenim poveriocima i da redovno isplaćuje sve tekuće obaveze.

Po rečima Spaskovskog, od oko 900 miliona evra starog duga skoro polovina otpada na Londonski i Pariski klub poverilaca.

„Dugoročni krediti za investicije iz Pariskog i Londonskog kluba poverilaca u iznosu 408 miliona evra bili su krediti za opremu i postrojenja koja danas više nisu u funkciji, kao uostalom ni rudnik za čije potrebe je kredit uziman. Borski kop ne radi već 20 godina“, kazao je Spaskovski.

On je istakao da RTB Bor nije dobio nikakav popust u odnosu na aranžmane postignute sa Pariskim i Londonskim klubom poverilaca jer nije bio državna firma, niti korisnik budžeta.

Kako je saopšteno, u 900 miliona evra starog duga ubraja se i onaj koji je vezan za isporuku bakra, odnosno povraćaj bakra koji se nikada nije desio, tako da RTB Bor grčkom Mitilineosu i londonskoj Standard banci duguje 9.000 tona bakra. U to vreme cena „crvenog metala“ bila je 1.400 dolara za tonu, a danas tona vredi 4.600 dolara.

(Beta)