RTB podiže BDP Srbije

Ministar privrede Goran Knežević izrazio je optimizam po pitanju porasta bruto domaćeg proizvoda (BDP) i istakao da očekuje da ukupni privredni rast dostigne 3 odsto.

Knežević je gostujući na Radio-televiziji Srbije (RTS) objasnio da je njegov optimizam zasnovan na merama koje preduzima radna grupa koja prati BDP, a kako bi se dostigao zacrtani rast, i premašile niže prognoze od oko 2,5 odsto.

Prema njegovim rečima velike kompanije poput Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor, Petrohemije iz Pančeva i Metanolsko-sirćetnog kompleksa (MSK) iz Kikinde veoma dobro rade pa je realno očekivati njihov doprinos rastu.

Poslovne rezultate RTB-a pre par dana pohvalio je i predsednik države Aleksandar Vučić.

Vučić je rekao da borska kompanija „juri napred“ i da će imati udeo u rastu BDP.

Na planirani rast od tri odsto najveći negativni uticaj imali su jaka zima koja je zaledila Dunav i Savu, problemi u građevinskoj sezoni, ali i katastrofalna letnja suša zbog koje je izgubljeno milijadu dinara samo na kukurizu, kazao je Vučić.

Predsednik očekuje da gubitak mogu da nadoknade ostali delovi privrede.

„U EPS-u je mnogo bolje stanje nego što je bilo, mislim da će premašiti proizvodnju od prošle godine, a evo sad nam (RTB) Bor juri napred i izgleda da će da utrči sa dodatnih 0,3 odsto do kraja godine. Videćemo koliki će BDP biti“, naveo je Vučić.

(Bor030 / agencije)