RTB podiže proizvodnju bakra

Iz borske topionice u aprilu je izašlo 7.600 tona anodnog bakra što je 11 % više od planiranog, bez dodatnih ulaganja.  

topionica

Metalurzi iz Bora proizveli su u aprilu 7.600 tona anodnog bakra i time dokazali da su projektovana prerada 400 hiljada tona koncentrata i proizvodnja 80 hiljada tona katoda godišnje u novim metalurškim postrojenjima – osvojene u potpunosti.

„Sada se ciljaju viši dometi – prerada 550.000 tona koncentrata i proizvodnja 100.000 tona katodnog bakra iduće godine u ovo vreme“, kaže direktor Topionice i rafinacije Boban Todorović.

Aprilska proizvodnja je 11 odsto veća od planirane, odnosno one koja je predviđena dizajnom nove topionice.

„Povećali smo dnevnu preradu na 1.550 tona šarže i tako sada postižemo bolje ekonomske efekte na mesečnom nivou. U isto vreme smo, što je vrlo važno, zadržali planirano iskorišćenje metala i sumpora od najmanje 98 odsto“, ističe Todorović.

boban

Kako navodi Todorović, veća prerada neće ugroziti emisiju iz metalurških agregata jer imamo apsolutnu kontrolu nad tehnoloških postupkom dobijanja bakra.

Takođe, generalni direktor RTB-a Bor Blagoje Spaskovski ističe da je aktuelna proizvodnja dokaz da časovni kapacitet prerade u novoj topionici može da se poveća za 20 do 25 odsto bez ijednog uloženog centa. Dodaje da je prezadovoljan radom novih pirometalurških postrojenja i činjenicom da su metalurzi osvojili novu tehnologiju.

„Fleš-smelting tehnologija je najmodernija u svetu, ona koja sopstvenu sirovinu, sumpor iz koncentrata, troši kao energent. Borski metalurzi su je osvojili i savladali nešto što je svetsko savršenstvo. Oni su pobednici tehnološke i ekološke revolucije. Već smo povećali preradu i na taj način pojeftinili proizvodnju, bez centa ulaganja“, kaže Spaskovski.

Ono što je sada bitno jeste stvaranje uslova u kojima će topionica moći godišnje da preradi 600-650 hiljada tona koncentrata i to sa minimalnim ulaganjem.

„Ako uložimo ne više od pet miliona dolara u zamenu katalizatora, ojačavanje linija i pojačavanje protoka, odnosno „vuče“, kako to topioničari i sumporaši kažu, prerada se bez ikakvih problema može podići za 50 odsto. Pritom, koncentraciju sumpor-dioksida zadržavamo na 125 pipiema. Uveren sam da to možemo da postignemo, a dokaz imamo u susednom Pirodopu koji je dizajnirani kapacitet prerade pola miliona tona koncentrata godišnje podigao na milion i 150 hiljada tona“, navodi Spaskovski.

Povećanjem kapaciteta prerade i proizvodnje obaraju se režijski troškovi i rad nove topionice postaje isplativ.

„Ona je već sada isplativa sa ekološkog aspekta, a biće još bolje kada uložimo u rudarstvo i tako dođemo do više sopstvenog koncentrata“, kaže Spaskovski.

Veću preradu sopstvenog koncentrata, dodaje on, garantuju već overene basenske rudne rezerve „teške“ milijardu i 355 miliona tona, ali i novootkrivena nalazišta bakra i zlata.