RTB pozajmio pumpe za izvlačenje vode iz potopljenih kolubarskih ugljenokopa

Iz Rudarsko-topioničarskog basena (RTB) Bor protekle noći je put Obrenovca, preciznije u Rudarski basen „Kolubara“ i njegov potopljeni ugljenokop „Tamnava – Zapadno polje“, krenulo sedam pumpi velikog kapaciteta koje ispumpavaju 400 i 500 litara u sekundi.

Utovar pumpi / Foto: Kolektiv
Utovar pumpi / Foto: Kolektiv

Rudarsko-topioničarski basen Bor, odnosno Rudnik bakra Majdanpek, pozajmio je „Kolubari“ ove pumpe radi bržeg isušivanja tamošnjeg „jezera“ u kojem je, prema rečima stručnjaka, oko 240 miliona kubika vode.

„Reč je o veoma snažnim pumpama, efikasnijim od klasičnih koje se koriste u industriji i koje ovih dana rade u „Kolubari“, jer one zajedno mogu u sekundi da ispumpaju čak 3.200 litara! Pumpe su nemačke proizvodnje, sa „Simensovim“ motorima. Na Balkanu snažnijih i većih pumpi nema i zato smatram ovo pravom pomoći u pravom trenutku, pošto će te pumpe poslužiti da se iz kolubarskih ugljenokopa voda ukloni brže, a samim tim i da se proizvodnja tamo brže stabilizuje. Mislim da je to prava pomoć ne samo „Kolubari“, već i Srbiji jer se bez struje ne može živeti“ – kaže generalni direktor RTB-a Bor Blagoje Spaskovski.

Mešovita ekipa od 35 radnika RTB-a Bor i RB „Kolubara“ uspešno je demontirala pumpe u toku jučerašnjeg dana i one su na putu ka Obrenovcu, a tamo će ostati dokle god bude bilo potrebno. Radnici RB „Kolubara“ će remontovati njihove motore i nakon upotrebe vratiće ih Rudniku bakra Majdanpek.

RTB Bor je kompanija koja se među prvima aktivno uključila u pomoć postradalima u katastrofalnim poplavama koje su prošlog meseca zadesile Srbiju. U Obrenovovac je, najpre, poslata pomoć u hrani, vodi i najneophodnijoj robi, nakon toga je poslato 100 pumpi za izvlačenje vode. Specijalizovani timovi iz Bora bili su angažovani u izgradnji nasipa kod Šapca i na saniranju posledica klizišta u Krupnju, dok su se svi radnici RTB-a odrekli jedne dnevnice kako bi se pomoglo najugroženijima.

(Kolektiv / Bor030)