RTB pozitivan, pregovara se sa Kinezima, Rusima i Kanađanima

4
46

Rudarsko-topioničarski basen (RTB) Bor pozitivno posluje, izmiruje sve obaveze i nosioc je razvoja istočne Srbije, izjavio je danas u Boru ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, na obeležavanju Dana rudara i Dana kompanije RTB Bor.

On je u ime vlade i predsednika republike Aleksandra Vučića čestitao Dan rudara i dan kompanije i naglasio da je RTB Bor od strateškog značaja za celu Srbiju.

“Duboko veruem da će RTB Bor danas, sutra, a i budućnosti biti zamajac razvoja naše privrede i naše ekonomije i da će obezbediti stabilnu i sugurnu budućnost za čitavu istočnu Srbiju”, rekao je Antić.

Ministar je istakao da RTB sada beleži dobre prozvodne rezultate i da izmiruje sve obaveze preuzete UPPR-om.

“RTB Bor trenutno posluje pozitivno i očekujem da će ovu godinu završiti sa više desetina miliona evra dobiti, što je dokaz da je sve sto smo radili u prethodnom periodu dalo rezultate”, rekao je Antić.

Kako kaže, da bi RTB Bor dugoročno bio održiv, pored topionice i fabrike sumporne kiseline i dela mehanizacije koje je vlada podržala potrebno je ulagati i u nove rudnike. Prema njegovim rečima cilj je da se dođe do najsnažnijeg partnera koji će biti sposoban da u narednih nekoliko godina može da investira i do milijardu evra.

“Zato vlada uz podršku pedsednika Alaksandra Vučića traži najbolje rešenje i razgovaramo sa velikim kompanijama, pre svega kineskim, ali i ruskim i kanadskim kompanijama kako bi iznijansirali najbolji pristup za RTB i kako bi tamo dobili najsznažijeg partnera koji će biti sposoban da u narednih nekoliko godina ide sa investicijama i do milijardu evra. To će obezbediti da RTB multiplikuje svoju proizvodnju, nahrani topionicu i dugoročno ima finansijsku dobit”, naglasio Antić.

(Bor030 / Tanjug)

4 KOMENTARA

 1. Osim što neki ministri, kada čuju reč Vučić, stanu mirno, minister rudarstva i energetike, na “Dan rudara Srbije”, govorio je iz glave čelnika RTB Bor. On kao da nije čuo da je RTB Bor dužan iznad milijardu evra (nedavno je izjavio premijer), da je država iz budžeta odvojila iznad sto miliona evra za 2017. Godinu, za utrošenu električnu energiju duguje 8,5 milijardi dinara. Prizvodnja bakra, umesto projektovanih 80 kt bakra godišnje, proizvodi se svega oko 30 kt. Od akcija izbora profesionalnog menadžmenta i savetnika za izbor strateškog partnera, po svemu sudeći, nema ništa. Šta će nama sve to kada je čelnik RTB Bor sve znajući i svemogući uz pomoć Vlade, a skoro mu je prilepljena etiketa da “…borani (i drugi) više vole pse lutalice od njega…“. Antićeve hiperboličke (i naduvene) izjave imaju opravdanje, jer je to izjavio na praznik “Dan RTB Bor“ i kao pravi i čestiti gost, domaćinu treba laskati.

 2. AL’ SE NAČEKASMO?

  RTB Bor, gospodine ministre Antiću, nema nikakvu perspektivu sa ovakvim ponašanjem Vlade prema njemu i zadržavajući na čelu najvećeg upropastitelja, gori no fašisti 1944. godine. Izgleda vi svi iz vlade, kao papagaji, izgovarate reči vašeg mentora. Vi tražite rešenje, a molite Boga da ga ne nađete, kao da vam se Sosa vezao za pupak ili pare prave čuda. Izjava ministra Antića da RTB Bor ima budućnost i da posluje pozitivno, ali da su potrebna dodatna ulaganja preko strateškog partnerstva. Da je RTB Bor perspektivan to se čuje bar dvadeset godina u nazad, ali nikako da se ta perspektiva, sa njegovog gledišta, ostvari i vidi. Ministar tvrdi da razgovaraju sa velikim kompanijama, pre svega kineskim ali i ruskim i kanadskim, kako bi iznijansirali najbolji pristup za RTB Bor koji predstavlja jedan od strateških značajnih potencijala Srbije od kojeg zavisi ne samo istočna Srbija, već i razvoj čitave Srbije. Takođe, ove pričice i nepričve (za nedoraslu decu) su stare koliko je i funkcija Sose stara na mestu čelnika RTB Bor, podržane od Dinkića, Tadića i ΛV. Borani su spremni da čekaju još sto godina, a na kraju da se vidi taj boljitak u RTB Bor, o kome oni sanjaju, a vođe bez kreacije u ovom slučaju, samo kreiraju, bez perspektive, znanja i realizacije. Zaključak je: baš se napričaše nebuloze i budalaštine.

 3. Ne lazite bre vise cela jedna lepeza generacija je unistena , politika je samo opravdanje sustina je da je sve izrezirano i da smo mi statisti a vi politicari sporedne uloge , glavni glumci dodju da sa teta Jorgovankom pricaju o aranzmanima i stend baj kreditima iz predostoznosti a scenaristi i reziseri se razbolese od straha da im se ne srusi vavilonska kula …radnja filma …deset godina sankcija i tavorenja sa svezim umrlicama poginulih u ratovima…namestena revolucija uz pomoc glupih i prevrtljivih Srba , demokratija koju pojedose skakavci i sada na kraju crno crvena kompromisna koalicija i
  mafija i tajkuni i socijalizam i kapitalizam i lazi lazi na sve strane i kameleoni preletaci metamorferi gnjide sline samo mamon trlja ruke nema vise nikog da kao Hristos u Jerusalemu sutne sto lihvara i kaze bezite iz ove Bozije kuce i nase osakacene zemlje Srbije

 4. @aleksej .Sve je kao sto kazes ali nisi rekao ono glavno ako se drznemo da ih oteramo ako imamo takav konsenzus u narodu ako imamo nekog Uga Chaveza a imamo ih , za nekoliko sati potpalili bi agenturu izdajica da potpiruju medju etnicku mrznju i Srbiju bi pocepali uzduz i popreko.Causesku je bio jedan od onih koji su odlucili da oteraju te parazite pa su mu napravili revoluciju i streljali ga kao pseto pored zida,oni su krvopije i mnogo su krvi izazvali u istoriji…
  Ali ima i hrabrih primera kao sto su Islandjani njih ima nekoliko stotina hiljada ali su bili dovoljno mudri da proglase bankrot
  oteraju MMF i WB pohapse sopstvene Labuse Dinkice Djelice i Vucice za katastrofalnu narodnu monetarnu politiku i danas zive opusteno sami stampaju svoj novac privreda im se razvija i boli ih dupe ali ….jos sedamdesetih je gospoda drugovi pocela da kupuje devize ne verujuci sopstvenoj zemlji i sistemu …zasto?Pa svi u vrhu vojske politike privrede znali su sta ce biti sa drzavom SFRJ.Sreca je ovde da ima sve vise mladih koji uocavaju sta se valja iza brda…

OSTAVITE KOMENTAR:

Please enter your comment!
Please enter your name here