RTB pozitivan, pregovara se sa Kinezima, Rusima i Kanađanima

Rudarsko-topioničarski basen (RTB) Bor pozitivno posluje, izmiruje sve obaveze i nosioc je razvoja istočne Srbije, izjavio je danas u Boru ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić, na obeležavanju Dana rudara i Dana kompanije RTB Bor.

On je u ime vlade i predsednika republike Aleksandra Vučića čestitao Dan rudara i dan kompanije i naglasio da je RTB Bor od strateškog značaja za celu Srbiju.

„Duboko veruem da će RTB Bor danas, sutra, a i budućnosti biti zamajac razvoja naše privrede i naše ekonomije i da će obezbediti stabilnu i sugurnu budućnost za čitavu istočnu Srbiju“, rekao je Antić.

Ministar je istakao da RTB sada beleži dobre prozvodne rezultate i da izmiruje sve obaveze preuzete UPPR-om.

„RTB Bor trenutno posluje pozitivno i očekujem da će ovu godinu završiti sa više desetina miliona evra dobiti, što je dokaz da je sve sto smo radili u prethodnom periodu dalo rezultate“, rekao je Antić.

Kako kaže, da bi RTB Bor dugoročno bio održiv, pored topionice i fabrike sumporne kiseline i dela mehanizacije koje je vlada podržala potrebno je ulagati i u nove rudnike. Prema njegovim rečima cilj je da se dođe do najsnažnijeg partnera koji će biti sposoban da u narednih nekoliko godina može da investira i do milijardu evra.

„Zato vlada uz podršku pedsednika Alaksandra Vučića traži najbolje rešenje i razgovaramo sa velikim kompanijama, pre svega kineskim, ali i ruskim i kanadskim kompanijama kako bi iznijansirali najbolji pristup za RTB i kako bi tamo dobili najsznažijeg partnera koji će biti sposoban da u narednih nekoliko godina ide sa investicijama i do milijardu evra. To će obezbediti da RTB multiplikuje svoju proizvodnju, nahrani topionicu i dugoročno ima finansijsku dobit“, naglasio Antić.

(Bor030 / Tanjug)