RTB predao UPPR, stiže profesionalni menadžement

0
34

Stručne službe Rudarsko-topioničarskog basena Bor predale su danas Privrednom sudu u Zaječaru Unapred pripremljeni plan reorganizacije (UPPR) preduzeća. Dokument je pravovremeno podnet, pa Sud u naredna četiri dana može da obavi sve neophodne administratvine procedure i da 20. maja, odnosno osam dana pre isteka zakonskog roka u kojem za sva domaća preduzeća u restrukturiranju prestaje da važi zaštita od poverilaca (28. maja), donese privremenu meru koja će RTB Bor Grupi obezbediti pravnu zašitu od prinudne naplate i u narednih šest meseci.

rtb-direkcija

Ovo je treći UPPR koji su uradile stručne službe Basena i on, u odnosu na prethodna dva dokumenta, ima novi „presečni“ datum ukupnih obaveza kompanije, 31. mart. Dakle, drugačiji je nivo obaveza po svim klasama, kako prema tekućim poveriocima tako i prema onim istorijskim kojima je, naravno, uračunata kamata za nov period. Merama koje su bile predviđene prethodnim dokumentima sada su, međutim, dodate i dve nove – uvođenje profesionalnog menadžmenta i racionalizacija broja zaposlenih.

“U okviru angažovanja profesionalnog menadžmenta, kao nove mere reorganizacije kompanije, predviđeno je da se u drugoj polovini ove godine raspiše javni tender za odabir kompanije koja će pružati ove usluge. Druga nova mera tiče se redukcije broja zaposlenih, ali ne jednokratno, već u periodu važenja UPPR-a. To praktično znači da bi smanjenje broja zaposlenih išlo postepeno u narednih pet godina, počev od 2017. Tom merom predviđeno je da će broj zaposlenih na kraju otplatnog perioda i završetka UPPR-a biti manji od 3.500 i to u okviru društva koje kao poslodavac preostane po izvršenoj statusnoj promeni. Ovde je veoma važno istaći da je ova mera potpuno u skladu sa nivoom prirodnog odliva zaposlenih u tom periodu jer je RTB Bor i po godinama staža, a i po godinama života zaposlenih veoma star kolektiv”, kaže zamenica generalnog direktora RTB-a Bor za ekonomiku, marketing i finansije Mirjana Antić.

blagoje-spaskovski-2014-kzn

Racionalizacija broja zaposlenih, kao nova mera u UPPR-u, ostavlja, s druge strane, mogućnost dodatne korekcije broja zaposlenih, odnosno ne ograničava prijem novih radnika.

“Smatram da je ova mera dobro i široko obrađena. Nije ništa čvrsto „zakucano“, tako da se može obnavljati radna snaga. Ono što je sigurno, ove godine neće biti socijalnog programa. Dobrovoljno izjašnjavanje počeće naredne i trajaće do 2023. godine. Ovde treba reći i da jedna od mera koja je ostala na snazi iz prethodnih dokumenata, pronalaženje strateškog partnera za „Cerovo primarno“, znači da će ovo potencijalno novo pravno lice apsorbovati sigurno 300 do 400 radnika Rudnika bakra Bor. Ukoliko se strateški partner pronađe do okončanja UPPR-a, to će biti novo pravno lice. U suprotnom, radiće u sklopu RTB-a, ali kao poseban pravni subjekat. Takođe, ne treba zaboraviti da su na pomolu i nova radna mesta u „Friportovom“ rudniku izuzetno bogatog sadržaja bakra, gde će sigurno biti uposleno bar 500 radnika. Znači, u ovom kraju će od rudarstva i ubuduće živeti oko pet hiljada radnika”, kaže generalni direktor RTB-a Blagoje Spaskovski.

On dodaje da je u svemu ovome veoma važno da RTB Bor izmiri obaveze prema poveriocima u roku i u iznosu koji su predloženi u UPPR-u.

“Privredni sud u Zaječaru, usvajanjem ovog dokumenta, donosi zapravo sudsku presudu kojom obavezuje RTB na tako nešto. Iako dokument pokazuje ekonomsku jačinu sistema, odnosno realnu mogućnost otplate starih dugova, otvorena je i mogućnosti zaduživanja radi izmirivanja starih obaveza”, navodi Spaskovski.

UPPR-om, dakle, treba da budu regulisane sve zatečene obaveze četiri preduzeća u sastavu RTB Bor Grupe koje su evidentirane do 31. marta ove godine. Zavisno od statusa, obaveze su globalno kategorisane kao obezbeđene i neobezbeđene. Obezbeđene su one obaveze za koje garantuju RTB Bor i država. Prvorangirana takva obaveza je kredit EDC banke za izgradnju nove topionice i fabrike sumporne kiseline. Druge iz ove kategorije su garancije koje je RTB dao u vidu hipoteke ili ručne zaloge. To su sve obaveze koje će se regulisati onako kako su ugovorene. Neobezbeđene obaveze regulisaće se u okviru predloženih mera koje su sadržane u UPPR-dokumentu. U ovom slučaju biće to uslovni otpis 90 procenta zatečenih obaveza, uz otplatu ostatka, po isteku jednogodišnjeg grejs perioda, u narednih sedam godina.

Termin „uslovni otpis ili otpust“, objašnjava Mirjana Antić, upotrebljava se zato što će se tek osme godine, u odnosu na datum usvajanja UPPR-a, zaista dogoditi čin otpisa a poslovne knjige očistiti od nagomilanih obaveza iz prošlosti. Do tada, nakon isteka jednogodišnjeg grejs perioda, RTB će u narednih sedam godina otplaćivati stare obaveze.

Novi tekst Unapred pripremljenog plana reorganizacije kompanije koji su izradile konsultantske kuće BDO i KPMG, a koji je razmatran i u Ministarstvu privrede, 13. maja usvojili su najviši organi upravljanja RTB-om Bor – Upravni odbor, a potom i Skupština.

(Kolektiv)

POŠALJITE ODGOVOR

Unesite komentar
Upišite ime