RTB preskup Drakuliću

 "Odluka Upravnog odbora Ist pointa je bila da se ide u kupovinu RTB Bor ukoliko kompanija obezbedi kvalitetnog partnera iz oblasti proizvodnje bakra, što se nije dogodilo", rekao je Drakulić

Odluka o odustajanju doneta je posle pregleda dokumentacije i zaključka da se radi o "rizičnom projektu" s obzirom na cenu koju treba platiti i obim investicija u oblasti ekološke bezbednosti.

RTB Bor ponuđen je na prodaju u celini, po minimalnoj ceni od 266,7 miliona dolara, a rok za podnošenje konačnih ponuda za privatizaciju ističe 22. novembra.

”Ist Point je bio u vezi sa tri najbolje svetske firme koje su se prijavile na tender za privatizaciju RTB Bor. Kada smo podvukli crtu, došli smo do zaključka da nismo našli partnera sa kojim bismo podelili barem 50 odsto rizika kupovine", rekao je Drakulić. Ist point je imao obezbeđen novac od tri banke kako bi samostalno ušao u projekat, ali je zaključeno da bi to bilo katastrofalno ukoliko bi došlo do velike korekcije cene RTB Bor.

 
Drakulic ZoranDrakulić je skrenuo pažnju da "normalna zemlja" treba da teži očuvanju strateških kapaciteta bakra i da mora pronaći način da sačuva prerađivače koji su vezani za RTB Bor, jer se nalaze u usponu i investicijama.

On je izjavio da je kompanija zbog jačanja dinara do sada izgubila 1,35 miliona evra i da bi gubitak sledeće godine po tom osnovu mogao da bude izmedju pet i šest miliona evra, što kompanija neće dozvoliti.

"Ukoliko samo treba da guramo novac u budžet, a ne da napravimo dobru kompaniju i da i mi zaradimo, Ist Point neće ostati u Srbiji, prodaćemo sve ukoliko nova Vlada Srbije nastavi postojeću ekonomsku politiku", naveo je Drakulić, čija kompanija je većinski vlasnik Valjaonice bakra Sevojno.

Do sada su interesovanje za učešće na tenderu za kupovinu RTB Bor pokazali rumunska kompanija Kuprom, poljski koncern KGHM Poljski bakar, australijski Vju majning i ruski SMR, član investicionog fonda Bejzik element, koji je vlasnik Kombinata aluminijuma iz Podgorice i Rudnika boksita u Nikšiću. Iz Kuproma su nedavno saopštili da će otvoriti nova radna mesta za višak radnika RTB-a, ukoliko pobede na tenderu i da nameravaju da zaposlenima ponude mogućnost prekvalifikacije.