RTB “Bor” ne zatvara rudnike

Zbog visokih proizvodnih troškova i niske cene bakra na Londonskoj berzi, Rudarsko-topioničarski basen Bor sve teže posluje, ali ne zatvara rudnike i ne smanjuje proizvodnju.


Zbog visokih proizvodnih troškova i niske cene bakra na Londonskoj berzi, Rudarsko-topioničarski basen Bor sve teže posluje, ali ne zatvara rudnike i ne smanjuje proizvodnju.

photo: www.rtb.rs

– Kada sam pre dva meseca prihvatio dužnost generalnog direktora RTB-a Bor, zatekao sam katastrofalno stanje i u proizvodnom, i u finansijskom i u kadrovskom delu. Treba vremena da se godinama urušavan gigant, kakav je RTB Bor, stavi na noge – kaže v. d. generalnog direktora Basena Bor Blagoje Spaskovski.

– Pogoni jesu zastareli i zapušteni, ali boljim vodjenjem tehnološkog procesa i smanjenjem troškova, pre svega struje i nafte, u decembru smo povećali proizvodnju bakra u koncentratu za 50 procenata u odnosu na proizvodnju u oktobru. U Rudniku bakra Majdanpek, na primer, u odnosu na prosek za 10 meseci ove godine u decembru je proizvodnja povećana za 54 odsto sa 18 procenata manje utrošene nafte i 4,3 procenta manje utrošene struje, pa je cena koštanja smanjena sa planiranih 5613 dolara na 3629 dolara po toni – navodi v.d. generalnog direktora RTB-a Bor Blagoje Spaskovski.

Da se u RTB-u Bor ne razmišlja o zatvaranju rudnika, govore i planovi za iduću godinu. U topionici će biti proizvedeno 40 hiljada tona anodnog bakra, a u elektrolizi 34 hiljade tona katoda, što podrazumeva preradu blizu 200 hiljada tona koncentrata bakra.

– Da bi se takvi planovi ostvarili, neophodna je rigorozna štednja u svim pogonima. Ako tako bude u idućoj godini, neće biti otpuštanja radnika niti smanjenja plate, ali je takodje neophodno da 450 visokostručnih kadrova u Basenu Bor bude bolje iskorišćeno nego do sada – ističe Blagoje Spaskovski.

Tekst preuzet sa sajta www.rtb.rs