RTB “Bor” prodat “Ajtek – Briksleg”-u

0
68
U Vladi Republike Srbije potpisan je ugovor o prodaji Rudarsko-topioničarskog basena “Bor” austrijskom konzorcijumu “Ajtek – Briksleg”.
Rudarsko-topioničarski basen “Bor” prodat je za 466 miliona dolara austrijskom konzorcijumu “Ajtek-Briksleg” pri čemu je kupac obavezan da poveća sumu za investicije sa obaveznih 180 miliona na 230 miliona dolara i da u roku od tri godine ne otpusti ni jednog radnika od ukupno 4691 zaposlenog.
Ministri Vlade Republike Srbije su održali tzv. “telefonsku sednicu”  na kojoj su odobrili prodaju RTB-a “Bor” dan pre isteka roka. Ugovor će u Vladi Srbije potpisati vlasnik “A-teka” Mirko Kovač, direktorka Agencije za privatizaciju Vesna Džinić i predstavnici RTB-a Bor i lokalne samouprave.
Na ponovljenom tenderu, raspisanom 31. avgusta 2007. god. za prodaju eksploatacionih prava i borskog kompleksa u kojem su rudnici bakra Bor i Majdanpek i Topionica i rafinacija bankra, stigla je ponuda i ruskog “SMR”-a, dela kompanije “Bejzik element” Olega Deripaske, koja je ponudila 370 miliona dolara, uz investicije od 414 miliona dolara, pa je austrijska kompanija “Ajtek-Briksleg” proglašena prvorangiranim ponuđačem.
Vlasnik “A-tek”-a je napomenuo da “kompanija planira da od RTB napravi modernu, evropsku kompaniju, koja posluje u skladu najvišim standardima zaštite životne sredine”.

OSTAVITE KOMENTAR:

Please enter your comment!
Please enter your name here